Kina tar i bruk ny metodikk for å beregne størrelsen på økonomien. Det vil ta kortere tid før Kina går forbi USA som verdens største økonomi. IMF mener det allerede har skjedd.

Det er fortsatt en måned igjen før kinesiske myndigheter vil offentliggjøre den økonomiske veksten for 2014. Prognosene ligger på en vekst på mellom 7,2 og 7,5 prosent for hele året. De siste månedene har veksten avtatt og dette forventes å fortsette inn i 2015.

Ny beregningsmetode

Kinesiske myndigheter vil på fredag offisielt oppjustere størrelsen på landets økonomi – målt i bruttonasjonalprodukt. Etter all sannsynlighet blir justeringen på tre prosent. Flere oppjusteringer kan komme i 2015.

Størrelsen på den kinesiske økonomien var offisielt på 9600 milliarder dollar ved siste årsskifte. I 2004 ble det foretatt en oppjustering på 16 prosent og i 2008 var oppjusteringen på fire prosent.

Endringene er basert på innhenting av detaljert informasjon fra 10 millioner selskaper og rundt 60 millioner mennesker som driver butikker eller utsalg.

Det er et svært omfattende arbeid som er nedlagt i år. Over tre millioner mennesker har vært involvert med å innhente informasjon.

«Kina benytter en ny og oppjustert metodologi og resultatene bør tas på alvor. Nå inngår virksomhet som tidligere ble underrapportert og de er på vei til å benytte internasjonalt aksepterte standarder», skriver to økonomer hos Rhodium Group i en ny rapport.

Ifølge Daniel H. Rosen og Beibei Bao vil den nye metodologien gjøre at den økonomiske veksten de neste årene vil bli høyere enn tidligere for Kina. Blant annet har aktiviteten i tjenesteytende sektor ikke blitt kalkulert riktig.

De mener at Kina kan komme til å oppjustere størrelsen på økonomien med ti prosent.

«Kina – og dermed også verdensøkonomien – kan sannsynligvis være 1000 milliarder dollar (7500 milliarder kroner) høyere enn den er i dag. Dette har en rekke implikasjoner, blant annet at det vil ta færre år før Kina passerer USA som verdens største økonomi», mener de to økonomene i tenketanken Rhodium.

Skepsis til Kina-tall

Kina-økonomer har i mange år vært skeptiske til måten Kina innhenter datamaterialet på. Dette er myndighetene også oppmerksomme på. Internasjonale finansinstitusjoner mener de nye beregningene er et skritt i riktig retning.

- Det er mange konspirasjonsteorier der ute på hva som bestemmer Kinas bruttonasjonalprodukt. Disse endringene gjør at Kina i alle fall oppdaterer metodologien som benyttes, sier sjeføkonom Mark Williams hos Capital Economics til Wall Street Journal.

Tidligere og nåværende kommunistledere har brukt sine egne beregningsmetoder for å ta pulsen på den kinesiske økonomien.

Statsminister Le Keqiang sa i em samtale med USAs ambassadør i 2007 at bnp-statistikkene i Kina er oppkonstruerte og kun kan benyttes som en referanse.

- En av de viktigste tingene som må forstås er skjevhetene som starter på landsbygden og i provinsene. Disse forsterkes når de blir en del av den statistiske kjeden med data. År etter år hadde provinsene en høyere vekst enn Kina samlet. Logisk og matematisk stemmer ikke dette, sier Kina-økonom og forfatter av boken «Myth-Busting China's Numbers» til BBC.

Større enn USA

Størrelsen på den amerikanske økonomien var på 16800 milliarder dollar i 2013. Den amerikanske veksten havnet på 3,9 prosent i tredje kvartal. I Kina var den på nesten det dobbelte.

Det har vært et populært tidsfordriv for økonomer å beregne når Kina går forbi USA som verdens største økonomi. De fleste prognosene tyder på at dette vil skje mellom 2020 og 2025.

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener dette allerede har skjedd. IMF har foretatt en kjøpekraftjustert beregning for 2014. De har kommet frem til at størrelsen på den kinesiske økonomien er på 17600 milliarder dollar mot 17400 milliarder dollar for USA.

USA gikk forbi Storbritannia som verdens største økonomi i 1872 – for 142 år siden. I 1872 var størrelsen på den amerikanske økonomien 8,23 milliarder dollar.

Samsung fordoblet

Holdingselskapet for Samsung-gruppen ble børsnotert i dag og i løpet av formiddagen handel er børsverdien på Cheil Industries nesten fordoblet mot emisjonskursen.

Børsnoteringen blir av analytikere sett på som en del av det kommende arveoppgjøret i Lee-familien som kontrollerer Samsung.

Styreformann Lee Kun-hee har vært innlagt på sykehus siden han hadde et kraftig hjerteinfarkt for syv måneder siden. Sønnen er i ferd med å overta kontrollen. Han eier 23 prosent av Cheil, som igjen eier 19,4 prosent av Samsung Life Insurance. Dette selskapet er største aksjonær i Samsung Electronics, ifølge Financial Times.

¬- For Lee-familien er Cheil Industries svært viktig da de har en stor eierpost. Verdien på gruppen vil øke ytterligere fra de underliggende verdiene og en mer spredt portefølje, sier analytiker Lee Kkwong-soo hos Mirae Asset Securities til Korea Herald.

Boligprisene faller

Prisene på nye boliger falt i 67 av 70 kinesiske byer i november, sammenlignet med måneden før.

Det melder Kinas statistiske byrå torsdag, ifølge Bloomberg News.

Prisene falt i 69 av de 70 største byene i oktober.

Markedene

De fleste aksjemarkedene i Asia har en høy oppgang på torsdag etter at den amerikanske sentralbanken (Fed) ga indikasjoner om at de ikke vil begynne å endre rentepolitikken slik det var fryktet.

Shanghai-børsen har hatt hatt høy volatilitet etter at nye statistikker viser at eiendomsprisene fortsetter å falle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norges største juleøltest

Tror på sterk boligprisvekst i storbyene

Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig