Hun kommer til Davos rett fra Brussel, og har hørt dystre virkelighetsbeskrivelser.

– Jeg hører diskusjonen fra noen om at Europa har hatt lav vekst så lenge nå at det begynner å ligne på Japan, som har hatt 20 år og litt mer enn det uten økonomisk vekst, sier statsminister Erna Solberg.

Hun mener denne virkelighetsbeskrivelsen er noe av årsaken til at EU-myndigheter nå viser større vilje til å stimulere økonomiene, etter år med innstramminger og krav om brutale reformer i sørlige økonomier. Torsdag kunngjorde sentralbanksjef Mario Draghi at den europeiske sentralbanken vil tilføre 60 milliarder euro månedlig fremover. Dette skal gjøres gjennom å kjøpe rentepapirer fra privat sektor med nyskapte penger, noe som gjerne omtales som pengetrykking.

Pengetrykking ikke nok

Solberg mener sentralbankens tiltak ikke er nok til å få den europeiske vekstmaskingen igang igjen.

– Jeg tror at det kan hjelpe å stimulere økonomien med litt mildere pengepolitikk, med litt større kredittilførsel. Det vil nok stimulere en del av landene, sier hun.

Likevel er hun bekymret for at andre forhold kan trekke i motsatt retning. Spesielt er hun opptatt av det forestående valget i Hellas, der venstreopposisjonens politikk er på kollisjonskurs med tiltakene landet er blitt pålagt av Brussel.

Hvis Brussel-opposisjonen i Hellas vinner frem, kan det går ut over den politiske motivasjonen i andre land som sliter med tøffe omstruktureringstiltak, frykter Solberg.

– Det er nødvendig å gjøre strukturreformene. Man kommer ikke unna å gjøre det. Man må skape tillit blant investorene som skal skape arbeidsplassene, sier hun.

Hun mener land som Tyskland, Sverige og baltiske stater har vist at man kan komme langt gjennom bra styring.

Europa blir viktigere for Norge

Solberg mener utviklingen i europeisk økonomi vil bli gradvis viktigere for Norge etter hvert som oljesektoren vil krympe som andel av norsk økonomi.

– Vi kommer fortsatt til å ha en stor olje- og gassnæring og kommer til å være i en litt annen syklus enn Europa. Den direkte virkningen på forbrukermarkedene i Europa har vi merket lite av, fordi vi har lite forbruksproduksjon. På den andre siden har fastlandsøkonomien vært veldig avhengig av etterspørselen fra bedriftsmarkedet. Vi er typisk et land som produserer deler, varer, tjenester mot bedriftsmarkedet i andre land. Det vil bli enda sterkere i årene fremover. Da vil den europeiske økonomiens utvikling betyr mer for Norge enn den har gjort så langt, sier Solberg.

– Hva vil bli konsekvensen for Norge dersom Europa virkelig følger en japansk utvikling med tiår uten vekst?

– Det vil gjøre vår omstilling vanskeligere. Etterspørselen og drahjelpen fra Europa vil være mindre.

 

Les også:

Flyr én og én i 1700 privatfly til Davos  

Hun tjente desidert mest av alle Apple-ansatte

Tjente 500.000 kroner ifjor - per dag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.