Fredag formiddag kan fersk informasjon om utviklingen i økonomien gi ny krone-røre i markedet.

- Etter at Norges Bank på marsmøtet viste at de har bedre tid med å kutte renten kan nøkkeltallene bli enda viktigere, konstaterer makroanalytiker Joachim Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

Kronen endte omtrent undret på rundt 8,60 for en euro torsdag etter store svingninger gjennom dagen.

- Krysset ble tatt ned på morgenen av høyere oljepris, men snudde opp på svakere enn ventet AKU-tall. Dagens detaljomsetningstall og registrert ledighet blir vel så viktige, skriver Bernhardsen.

- Etter at Norges Bank viste at de har bedre tid med å kutte renten, vil nok markedet lete etter tegn på at svakheten i oljesektoren begynner å påvirke norsk økonomi, legger han til.

Flere nøkkeltall

Klokken 10 fredag hagler det inn en rekke nøkkeltall for norsk økonomi:

  • Registrert ledighet i mars fra Nav
  • Detaljhandelen og varekonsumindeksen i februar fra SSB
  • Kredittveksten i husholdningene og ikke-finansielle foretak fra SSB

- Signaler på at oljesvakheten begynner å påvirke økonomien vil øke forventningene om raskere rentekutt, skriver Bernhardsen.

Venter shoppehopp

Nordea Markets venter at detaljomsetningen steg med 0,6 prosent på sesongjustert basis i februar. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans er snittforventningen blant analytikerne en oppgang på nettopp 0,6 prosent.

- Det er imidlertid ikke mer enn en reversering av det svake januartallet på -0,7 prosent, og detaljomsetningen indikerer for øyeblikket svakt moment i privat forbruk, skriver Bernhardsen.

Flere ledige

Nordea Markets tror tallene fra Nav vil vise at antall helt ledige og på tiltak økte med 700 personer i mars til 89.000 personer. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans er konsensus en oppgang på 800 til 89.100. Dette tilsvarer en ledighetsrate på 3,0 prosent.

- Norges Bank legger som regel mest vekt på registrert ledighet, men akkurat nå er det også gode argumenter for å følge med på AKU-ledighet, da den kan være bedre på å fange opp de som eventuelt blir arbeidsledige i oljerelaterte næringer. Den kom i går og viste en ledighet på 3,9 prosent i januar, opp fra 3,8 prosent. Det vanskelig å tolke de månedlige endringene i AKU på grunn av en del støy i tallene, men AKU har nå trendet oppover siden høsten i fjor, skriver Bernhardsen.

Ifølge TDN Finans er det ventet at kredittindikatoren K2 vil vise en vekst i låneopptakene på 5,5 prosent på 12-månedersbasis i februar, ned fra 5,6 prosent i januar.

Les også:

Holder krisebuffer uendret  

Flere land slår følge med Kina  

Asia i dag: Når dårlige nyheter blir gode  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.