Norsk økonomi, målt i fastlands-bnp, steg 0,2 prosent i årets tredje kvartal, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) tirsdag.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,1 prosent, ifølge estimater TDN Finans hentet inn.

Veksten i foregående kvartal ble samtidig revidert fra en rapportert oppgang på 0,2 prosent til en oppgang på 0,3 prosent.

- Utfallet ble bedre enn vi hadde trodd - og helt på linje med anslaget til Norges Bank fra septemberrapporten, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

- Dette var ikke så galt som man kunne frykte. Det er helt klart at svak krone og lav rente bidrar til at det ikke blir noe fall i økonomien, til tross for at oljerelaterte næringer går dårlig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Privat forbruk trekker opp

Det er nordmenns forbruk som overrasker positivt, påpeker Haugland. Forbruket steg med 0,1 prosent fra forrige kvartal, mens DNB Markets på forhånd hadde ventet å se et lite fall.

- Privat forbruk er en viktig komponent som vi hadde trodd skulle trekke veksten ned, sier Haugland.

Hun viser til at detaljhandelen har vært svak, men at forbruket av tjenester har steget kraftigere enn i forrige kvartal.

- Dette er gode nyheter, selv om utviklingen er mer eller mindre flat. Det betyr at nordmenn ikke har satt på sparebremsen fullstendig, sier seniorøkonomen.

- Dette viser at forbrukerne er like bekymret for oljenedturen som vi kanskje fryktet, istemmer Bruce i Nordea Markets.

Industrien trekker ned

Ifølge Haugland er utviklingen ellers omtrent som ventet: Oljeinvesteringene og bedriftsinvesteringene faller, mens forbruk og investeringer i offentlig sektor og handelen bidrar positivt.

I tirsdagens melding understreker SSB at oljenedturen rammer stadig bredere, med industrien som isolert sett trekker ned bnp-veksten med 0,2 prosent.

- Siden andre halvår 2014 har veksten i fastlandsøkonomien vært svak. Næringer som leverer til petroleumsvirksomhet, hadde nedgang i produksjonen, skriver byrået.

Jokeren fremover

Mange økonomer anser i dag nordmenns forbruk som den store jokeren i norsk økonomi. Nylig uttalte spesialrådgiver Bjørn Helge Vatne i Norges Bank at konsumet bekymrer sentralbanken mer enn nordmenns høye gjeld.

DNB Markets venter imidlertid å se videre vekst i forbruket i fjerde kvartal og til neste år.

- Dette fordi rentekutt motvirker noe av den effekten som dårligere arbeidsmarked gir, sier Haugland.

Eksporten steg 4,6 prosent i perioden, mens samlet import var ned 2,3 prosent i kvartalet, viser tirsdagens rapport.

Les også:

Surfer på delebølgen

- Vi jakter på nordmenn med litt «maur i blodet»

Asia i dag: Morgan Stanley anbefaler «det nye Kina»  

Se DNtv: Apparatene du med fordel kan vrake

Apparatene du med fordel kan vrake
Personlig trener Bertine Neverdal viser deg tre øvelser du heller kan gjøre for å trene hele kroppen.
03:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.