I løpet av noen minutter fredag formiddag svekket sveitserfranc seg rundt 0,7 prosent mot amerikanske dollar.

Nyhetsbyrået Bloomberg knytter bevegelsen opp mot neste ukes rentemøte i Den europeiske sentralbanken ECB. Sentralbanksjef Mario Draghi har varslet at det er aktuelt å gjennomføre ytterligere lettelser i pengepolitikken i eurosonen i forbindelse med desembermøtet.

Ytterligere lettelser fra ECB kan føre til at en allerede sterk sveitserfranc kan styrkes ytterligere mot euro.

Ifølge en undersøkelse Bloomberg har gjennomført mener økonomer at den sveitsiske sentralbanken SNB nå har rom til å slå tilbake ved å intervenerer i valutamarkedet.

Sjefstrateg Peter Rosenstreich i Swissquote Bank mener imidlertid det ikke er tilstrekkelige holdepunkter for å konkludere med at dagens kraftige bevegelse skyldes innblanding fra den sveitsiske sentralbanken.

- På det nåværende tidspunkt har vi ingen bevis for å si at dette er en SNB-intervensjon. Vi kan bare anta at dette skyldes lav likviditet kombinert med forventninger om at SNB kommer til å handle, sier Rosenstreich til Bloomberg News.

Michael Sneyd i BNP Paribas har en litt annen forklaring til Financial Times. Han tror investorer leter etter valutaer å selge til fordel for amerikanske dollar.

- Folk ønsker å være lang i dollar, men de liker ikke å selge euro på disse nivåene. Det fører til press på andre valutakryss, sier Snyed til avisen.

Han peker på at mange investorer som har sittet i sveitserfranc har vært lite lystne på å selge etter at valutaen styrket seg kraftig da SNB forlot gulvet mot euro i januar i år.

- Dette er et rest fra den gangen, sier Sneyd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Skulle vi få se et negativt tall også i dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

Se DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: