Verden frykter ny matvarekrise. Kornprisene nærmer seg det høyeste nivået på to år. Sukkerprisene likedan.

Harlem Food importerer 200.000 tonn sukker, kakao, nøtter og juice og andre råvarer hvert år fra hele verden. Selskapet tror råvareprisene vil fortsette å stige kraftig fremover, som betyr høyere matvarepriser for norske forbrukere, skriver Dagens Næringsliv.

-Råvareprisene har kommet et stykke opp på veien, men vi tror de fortsatt skal betydelig opp. Det er like mye bensin på bålet nå som i 2007, da råvareprisene var på rekordhøyt nivå. Prisene kan fint komme til å tangere toppen for tre år siden, sier daglig leder Christoffer Harlem i Harlem Food.

Hans far, Erik Harlem, lillebror til Gro Harlem Brundtland, etablerte firmaet i 1974.

Kina drar
- Vi ligger an til en perfekt storm. Alle komponentene er der, sier Harlem, og drar opp prisgrafer for hvete, mais, sukker, kaffe og kakao på pc-skjermen.

Han peker på fem faktorer:

* Veksten i bric-landene, det vil si Brasil, Russland, India og Kina, er ekstrem. Bare den komponenten alene er nok til at råvareprisene kommer til å fortsette å stige.

* Verden bruker stadig mer av råvarer til å produsere energi, som bioetanol og biodiesel.

* Været har vært dramatisk dårlig de siste månedene, med tørke i Brasil og flom i Asia.

* Rykter om at USA kommer til øke stimuleringen av den amerikanske økonomien.

* Spekulanter.

- For tre år siden var Kina nettoeksportør av valnøtter. I dag kjøper de 20 prosent av verdens valnøttproduksjon. Kineserne har ikke kjøpt mais av USA på tre år. I år har de kjøpt masse. I 2002 kunne vi kjøpe kaffe for 20 cent per kilo. I dag betaler vi 90 cent. Pristoppen på kaffe var på 1,6 dollar i 1997. Det er et stykke dit, men hvor mange flere kinesere vil drikke kaffe om tre måneder? Om seks måneder? spør Harlem retorisk.

Prisøkningen på hvete, sukker, kaffe og kakao slår inn på norske matvarer om seks til 12 måneder.

Les også: På innsiden: Tid for bønner

- En matvarekrise har startet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.