Det amerikanske landbruksdepartementet sjokkerte råvaremarkedet fredag da det la frem nye analyser og statistikker som viser at USAs kornlagre vil halveres og havne på det laveste nivået på 14 år i vinter, skriver Dagens Næringsliv.

Det førte til paniske tilstander ved råvarebørsen i Chicago, slik at sperremekanismene satte inn for å hindre en vill spekulasjon.

Hveteprisen endte til slutt opp 9,4 prosent, og kornprisene nærmer seg det høyeste nivået på to år. Analytikere tror prisene vil gå videre opp.

- Det finnes ikke noe sted i verden hvor det er ekstra kornlagre, sier senioranalytiker Darin Newsom hos Telvent DTN til Associated Press.

Krise
Vinteren 2008 innførte flere av verdens største risprodusenter eksportforbud, med det resultat at prisen på ris nesten firedoblet seg på fem måneder. Dette førte igjen til voldsomme opptøyer og demonstrasjoner i en rekke land.

Nå øker frykten for lignende tilstander.

- Jeg tror vi har en matvarekrise akkurat nå, sier Hussein Allidina, som leder analyseavdelingen for råvarer hos Morgan Stanley, til Financial Times.

Les også: Null kornlagre i Norge

Krisemøte om korn-knapphet

- Fullstendig panikk i kornmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.