– Vi jobber fortsatt for fullt med saken. Vurderingen av trusselen står ved lag, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Oslo sentralstasjon er et av stedene der politiet var langt mindre til stede tirsdag enn de foregående dagene. Men plastposene over stasjonens søppelkasser vitner om at trusselen ikke er borte.

– Alle tiltak som iverksettes, baserer seg på trusselvurderingen fra PST, opplyser beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) til NTB, som svar på spørsmål om hvorfor beredskapen reduseres selv om trusselbildet opprettholdes.

Reagere raskt

– Politiets tiltak er nå dreid mot etterretning og analyse, mens de nasjonale beredskapsressursene opprettholder sin beredskap. Det samme gjelder ressursene fra Forsvaret. Skulle situasjonen tilsi det, er politiet klare til å skalere opp raskt, sier Songstad.

På flere grenseoverganger er det fortsatt bevæpnet politi til stede.

– Det er for tidlig å si når vi kan avslutte arbeidet. Det er fortsatt uavklarte spørsmål som vi prøver å få svar på. Vi kommer til å holde trykket oppe de kommende dagene, sier Bernsen.

Mange tips

Bernsen sier politiet har mottatt store mengder tips, og at de jobber med å gjennomgå og verifisere denne informasjonen.

Ifølge VGs kilder vet politiet hvem som står bak trusselen. Det skal dreie seg om en gruppe ekstremister som har reist fra Syria.

Bernsen ønsker imidlertid verken å kommentere om PST vet hvem som truer, eller hvor de måtte befinne seg.

Regjeringen tar regningen

Torsdag i forrige uke ble enorme ressurser satt inn for å håndtere og avverge et mulig terrorangrep mot Norge. Politifolk ble kalt inn fra ferie, bevæpnet, og utplassert på flyplasser, grenseoverganger og togstasjoner over hele landet.

Søndag sa PST at terrortrusselen er «noe redusert», men fortsatt alvorlig. Det er denne vurderingen som fortsatt står ved lag. Tirsdag begynte politiet å trappe ned den høye beredskapen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) lover at politiet ikke skal bli sittende igjen med regningen for skjerpet beredskap.

– Regjeringen mener det er riktig å bruke nødvendige ressurser når situasjonen tilsier det, sier hun til NTB.

Hun vil foreslå en tilleggsbevilgning under budsjettforhandlingene til høsten, når den endelige prislappen for den utvidede beredskapen etter terrortrusselen er klar.

– Dette skal ikke gå ut over den ordinære virksomheten. Når vi får en oversikt over hva dette har kostet, vil vi foreslå en tilleggsbevilgning, sier Jensen.

Ukjent prislapp

Ingen vet nøyaktig hvor stor regningen er så langt, eller hvor stor den blir.

– Nå snakker vi i første rekke om å sikre borgerne. Det er prioritet nummer én. Så får vi ta diskusjonen om pengene senere, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Heller ikke Jensen vet hvor stor regningen blir. Men sikkerhet koster, slår finansministeren fast.

At regjeringen vil foreslå å ta regningen inn i budsjettet, innebærer trolig at prislappen blir offentlig kjent.

– Vi vil være åpne om det vi kan være åpne om. I den grad vi kan være korrekte på det, vil det ikke være noen hemmelighet, sier Jensen.

Les også:
Oljegigant advarer mot Russland-sanksjoner
Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia
Nordmenn sender Spotify til topps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.