Det britiske oljeselskapet BP går tirsdag hardt ut mot EUs planlagte sanksjoner mot Russland, og mener det kan skade deres virksomhet i landet.

BP, som ifølge Forbes er det sjette største oljeselskapet i verden, eier nesten 20 prosent av det russiske oljeselskapet Rosneft. BP har de siste årene tjent godt på Russland-investeringen, men uttaler nå at selskapets økende fortjeneste i landet kan bli truffet hardt av strengere sanksjoner, skriver Financial Times.

«Hvis ytterligere internasjonale sanksjoner pålegges Rosneft, eller nye sanksjoner pålegges Russland og andre russiske individer eller foretak, kan dette ha en stor og ugunstig effekt på vårt forhold til, og investering i, Rosneft, våre forretnings- og strategiske mål i Russland, og vår finansielle posisjon og operasjonelle resultater», skriver BP i en melding tirsdag, ifølge avisen.

EU har allerede rettet sanksjoner mot 87 personer og 20 firmaer etter Russlands offensiv mot Ukraina.

Les mer her: EU møtes om sanksjoner mot Russland

EU-landenes ambassadører møtes tirsdag i Brussel for å diskutere nye sanksjoner mot Russland i forbindelse med krisen øst i Ukraina. Så langt har ikke Rosneft blitt påvirket av EU-sanksjoner.

Sterkere bånd

Senest i mai i år knyttet BP enda sterkere bånd til Russland da de inngikk en avtale med Rosneft om å utvikle skiferolje i landet. Igor Setsjin, Rosnefts toppsjef, er svartelistet av USA for sin status som medlem av Putins «innerste sirkel».

Dette er BPs største bekymringer:

  • EU-sanksjoner - forsterkede sanksjoner fra eurolandene kan påvirke Rosneft negativt
  • USA-sanksjoner - forhindrer blant annet Rosnefts tilgang til dollarmarkedet og har svartelistet selskapets toppsjef
  • Yukos-saken - Russland er dømt til å betale tidlige aksjonærer 50 milliarder dollar i erstatning. Les saken her.

Statoil frykter Rosneft-sanksjoner

Statoil og Seadrill er blant vestlige selskaper med store samarbeidsavtaler med Rosneft.

Les mer her: «Vi er businessmenn som forsøker å respektere avtaler»

Under forrige ukes fremleggelse av Statoils kvartalsresultater uttrykte sjefen i det norske oljeselskapet Statoil, Helge Lund, bekymring for at politiske og økonomiske sanksjoner i Vesten mot Russland skal skade selskapets vekstplaner i landet. Det er spesielt LINK samarbeidet med Rosneft Lund er bekymret for.

- Vi håper å finne andre løsninger enn sanksjoner. Det tar årtier å bygge utvikle gode relasjoner og finne gode prosjekter, sa han til Dagens Næringsliv forrige uke.

Statens Pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, eide aksjer for i overkant av 19 milliarder kroner i BP ved utgangen av mars i år. Med et er BP fondets tiende største aksjeinvestering.

BP fikk forøvrig et justert resultat på 3,64 milliarder dollar i andre kvartal 2014, mot 2,71 milliarder i samme periode året før, melder TDN Finans tirsdag morgen.

Les også på DN.no:

Sveitsisk bank godtar milliardbot i Tyskland

Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia

Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.