– Målet er å styrke det lokale selvstyret, sier statsråden.

I dag er det bare lov til fritidskjøring i løyper i Finmark, men regjeringen vil altså åpne for dette i resten av landet. Fredag gikk fristen ut for å komme med innspill til regjeringens omstridte høringsforslag.

Naturvernforbundet kaller høringsbrevet syltynt, og tre friluftsorganisasjoner overleverte fredag en felles protest. Alle frykter et formidabelt frislipp av snøscootere og at det vil få alvorlige konsekvenser for blant annet naturmangfold og friluftsliv. Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi har gitt regjeringen klar beskjed om at snøscooterslipp vil gi flere skader.

– Ikke frislipp

– Det er ikke snakk om et frislipp av snøscooterkjøring. Kommunene må ta mange hensyn, blant annet til friluftsliv og naturen. Målet med forslaget er ikke mer snøscooterkjøring i utmark, men å styrke det lokale selvstyret, sier Sundtoft til NTB.

Hun understreker at det vil være opp til den enkelte kommune om den ønsker å etablere snøscooterløyper.

– Jeg har tro på at vettet er jevnt fordelt i dette landet, og at lokalpolitikere vil ta hensyn både til friluftsliv og natur, sier hun.

– Det er ikke et påbud om å åpne for snøscooterkjøring. Om det blir snøscooterkjøring, er opp til lokalpolitikere i kommunene, legger hun til.

– Godt nok utredet

Statsråden understreker også at eventuelle snøscooterløyper vil bli bestemt gjennom en planprosess som sikrer at alle interesser kan bli hørt og saken grundig belyst.

Både Naturvernforbundet og friluftsorganisasjonene mener på sin side at lovforslaget er for dårlig utredet og etterlyser konsekvensutredning.

– Departementet foreslår å omdisponere bruk av norske utmarksarealer i en skala som neppe har historiske paralleller. Da er det helt uakseptabelt at de forventede konsekvensene av lovforslaget ikke er utredet, sa generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet til NTB lørdag.

Sundtoft er helt uenig i at denne saken ikke er godt nok utredet. Hun viser blant annet til høringen fra i fjor om en forsøksordning med snøscooterløyper og høringen av forslag til nytt regelverk for motorferdsel i 2007.

November

Regjeringen vil nå gå igjennom høringsuttalelsene og deretter utforme et lovforslag som planlegges fremmet for Stortinget i november. Tidsplanen er en oppfølging av det Stortinget har bedt regjeringen om å gjøre, påpeker statsråden.

– Regjeringens framdriftsplan er dermed i samsvar med Stortingets anmodning, noe annet ville ha vært oppsiktsvekkende. Naturvernforbundet kan ikke be oss om å gå imot Stortingets flertall, slik fungerer ikke vårt parlamentariske system, sier hun.

Les også:
- I USA bør du nesten gå konkurs flere ganger før du lykkes
Kantinematen er laget av stjernekokker og studentene har vin som valgfag
- Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.