- Til meg har statsministeren signert på en avtale om at hun skal styrke klimaforliket. Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister. At hun er villig til å styrke klimaforliket, noe «han andre» ikke ville, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til DN.

Hun er tydelig oppgitt. Tirsdag medga statsminister Erna Solberg (H) at klimamålet blir vanskelig å nå.

- Når noe er vanskelig, gjør du ikke mindre. Da lener du deg fremover og gjør mer, sier Skei Grande.

«En krigserklæring»

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil om kort tid, i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet 8. oktober, legge frem regjeringens plan for hvordan CO2-fangst og lagring (CCS) skal realiseres. I en artikkel i Dagens Næringsliv lørdag sier Høyres fremste miljøpolitiker, stortingsrepresentant Nikolai Astrup, for første gang at det ikke er tilfeldig at «i Norge» ikke står spesifisert i løftet om å «realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020».

Utspillet setter sinne i kok hos Bellona-leder Fredrik Hauge, som mener det blir «svært vanskelig» å oppfylle klimaforliket uten CCS i Norge.

- Dette er en krigserklæring. Det er ekstremt trist, og det trekker miljødebatten tilbake i tid, sier han til DN lørdag formiddag.

Skei Grande understreker at Venstres utgangspunkt er soleklart:

- Vi kan gjerne diskutere å gjøre noe i utlandet - bare vi får til det vi skal gjøre innenlands. Ett av de prosjektene vi har dratt frem er Svalbard, sier hun.

Ventet reaksjoner

Klimaforliket innebærer at Norge er forpliktet til et CO2-kutt på 15–17 millioner tonn i 2020 når skog er inkludert. Miljødirektoratets gjennomgang i vår av forventet utvikling av utslipp og effekt av iverksatte tiltak viser at det vil være et gap på åtte millioner tonn i 2020.

Overfor NTB viste statsminister Solberg tirsdag til at den forrige regjeringen skrinla et stort og viktig tiltak, nemlig Mongstad. Effektene av regjeringens fremste klimatiltak, som for eksempel kollektivsatsing i storbyene, ligger flere år fram i tid, påpekte hun.

Bellona-leder Hauge har de siste dagene ventet på sterkere reaksjoner fra Venstre og KrF.

- Dette er i ferd med å bli en ordentlig utrivelig situasjon for dem. Ikke minst kan det rasere Venstre som miljøparti, sier han.

«Har ikke flertall»

Skei Grande er tydelig på at det som er sagt den siste uken ikke holder mål.

- Statsministeren har i alle fall signert på noe annet enn det hun snakker om nå, sier Venstre-lederen og fortsetter:

- Testen blir hva hun lager i budsjettet sammen med oss. Da må vi få tatt noen skikkelig grep. Uten det, har hun ikke flertall i Stortinget. Prosentmål er kanskje litt fortid, men vi er nødt til å snakke om virkemidlene, sier hun.

Lørdag ettermiddag avviser Høyres Nikolai Astrup at det er snakk om å svekke klimaforliket.

- Vi vil være en pådriver innen teknologiutvikling, innenlands og utenlands, som kan bidra til å løse klimautfordringen. Høyre har store ambisjoner for regjeringens arbeid med å bidra til å utvikle en kostnadseffektiv teknologi for fangst og lagring av CO2, skriver Astrup i en e-post på til DN.

- Det er resultatene som teller. Dette er ikke et kretsmesterskap, legger han til.

Les også:

Dropper milliardkrav
Sender ferske jurister ut på «lån» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.