SVs nestleder Bård Vegar Solhjell er så uenig i et NATO-vedtak fra SVs landsstyre at han går ut offentlig og sier at han ikke kan stille seg bak vedtaket.

I en kronikk i Dagsavisen skriver Solhjell at han ønsker at partiet klargjør sitt syn på NATO og Russland.

Bakgrunnen er at landsstyret i september vedtok en resolusjon om krisen i Ukraina der det sto at «NATO er en del av problemet, ikke en del av løsningen».

I det opprinnelige forslaget, som ble stemt ned, var det tatt med en fordømming av russisk aggresjon i Ukraina og et krav om at Russland måtte trekke seg ut av landet.

- Uheldig

– Det er uheldig at vi har vedtatt en uttalelse hvor det er helt fraværende at Russland bærer hovedansvaret for invasjonen av Ukraina og hvor folk oppfatter at vi mener det er NATO som er problemet. Dette er et så viktig spørsmål som bør få en mer gjennomtenkt avklaring, sier Solhjell til Dagsavisen.

I kronikken ber han om en avklaring fra SV og venstresiden om hva man tenker om Norge, NATO og Russland.

– Jeg tror det er en tendens i SV, som henger igjen fra tidligere, at det uansett må være med en kritikk av NATO og USA, sier Solhjell.

Partileder Audun Lysbakken sier til avisen at han deler Solhjells analyse om at Russland har ansvaret for konflikten i Ukraina.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Inga Marte Thorkildsen på vei ut av SV-ledelsen

 
- Vi kan ikke krympe oss selv for å få et bedre forhold til Kina

 
SV-topper nominerer Snowden til Nobels fredspris