Mattilsynet og Landbruksdirektoratet skjerper rutinene for å få bukt med bønder som vanskjøtter dyrene sine. Flere av dem vil miste offentlige tilskudd, skriver Nationen.

Staten vil ikke lenger gi støtte til bønder som vanskjøtter dyrene sine. I Nordland står ni bønder i fare for å miste produksjonstilskudd på opp mot 3 millioner kroner. Dette skjer etter at Mattilsynet og Landbruksdirektoratet er blitt enige om felles rutiner om informasjonsdeling i saker om brudd på dyrevelferdsloven.

– Tidligere har ikke partene hatt noen direkte kontakt om slike saker. Det har ikke vært noen systematikk i dialogen mellom de som har ansvar for dyrevelferd og de som utbetaler produksjonstilskuddet, sier landbruksdirektør Monika Iveland i Nordland til Nationen.

Dermed har heller ikke kommunene, som på vegne av Landbruksdirektoratet utbetaler produksjonstilskudd, hatt noe grunnlag for å frata tilskudd fra de useriøse bøndene.

– Det betyr at selv om noen brøt dyrevelferdsloven, og fikk pålegg fra Mattilsynet, så fikk de likevel tilskudd, sier hun.

Dyrevelferd og brudd på dyrevelferdsloven skal være tema på jevnlige møter mellom Mattilsynet og landbruksforvaltningen framover.

– Vi skal sørge for at de bøndene som jobber hardt hver dag for å drive en god produksjon, ikke skal se på at naboen kan drive ulovlig og likevel motta masse tilskudd, sier Iveland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Antall ville dyr i verden har falt kraftig