- Det er lavere lønnsvekst i 2014 enn året før, sier leder Ådne Cappelen for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

Mandag la Cappelen frem en foreløpig rapport om grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2014.

Tallene fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) viser en anslått gjennomsnittlig årslønnsvekst på 3,1 prosent for lønnstakere under ett. For ansatte i de største forhandlingsområdene er gjennomsnitts årslønnsvekst 3,2 prosent. Det var små forskjeller i lønnsvekst mellom de store forhandlingsområdene.

For ansatte i industrien i NHO-bedrifter er lønnsveksten foreløpig anslått til omlag 3,25 prosent.

Se video: - Situasjonen i år likner på den i fjor

- Situasjonen i år likner på den i fjor
00:00
Publisert:
 

Svakeste siden 1994

- Vi har ikke noe år på denne siden av 2000-tallet med en lønnsvekst på 3,1 prosent, sier Cappelen til DN.

Tallene fra fjoråret viser at vi ikke har hatt lavere lønnsvekst på 20 år. Vi må tilbake til 1994 for å finne en like lav lønnsvekst som i 2014. I 1994 var også lønnsveksten 3,1 prosent, slik som i 2014. I 1994 var imidlertid prisveksten på 1,4 prosent, slik at reallønnsveksten var høyere i 1994 enn i fjor da prisveksten var 2 prosent.

Svake utsikter

Fra 2012 til 2013 var årslønnsveksten på 3,9 prosent.

- TBU peker mot en mer moderat lønnsvekst i 2015. Norske lønnskostnader er høye sammenlignet med våre forhandlingspartneres lønnskostnader, og de økonomiske utsiktene har blitt svakere. Vi anslår at årets lønnsvekst vil bli 3,1 prosent. Inflasjonsjustert vil reallønnsveksten bli 0,5 prosent. Den svakeste siden 1995, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Reallønn

Reallønn etter skatt for en lønnstaker med gjennomsnittlig årslønn anslås å ha økt med 1,6 prosent fra 2013 til 2014. Dette er lavere enn veksten i reallønn etter skatt fra 2012 til 2013, noe som skyldes en lavere lønnsvekst før skatt. Før skatt var reallønnsveksten i fjor på 1,1 prosent.

- Vi må tilbake til 1995 for å finne en lavere reallønnsvekst, sier Cappelen.

Mandag skrev DN om sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank som mener vi ligger an til fem år med en reallønnsvekst nær null. Les saken her. (DN+, krever innlogging.)

Lav vekst for finans

Fra tidligere år har finanssektoren vist seg å være en vinner i årslønnsveksten. Ifjor var imidlertid finans-tjenester blant statistikkens tapere med en lønnsvekst på 2,9 prosent. (Se oversikt nederst i saken.)

- Der er det mye bonuser, det er omfanget av det som har bidratt til en svakere utvikling. Det er bonusene som er hovedgrunnen, tror vi, sier Cappelen.

«Norges Banks anslag virker høyt»

Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er det tre grunner til at mandagens rapport er viktig å få med seg.

- For det første får vi det målet for lønnsveksten i 2014 som Norges Bank følger. For det andre får vi overhenget, som indikerer differansen mellom lønnsnivået ved årsavslutningen og gjennomsnittet for 2014. Er dette høyt begrenses nedsiden på årsveksten for 2015. Til slutt legger utvalget fram prisprognoser. Jo høyere den er, jo høyere må vi vente at lønnskravene blir. Vi synes Norges Banks anslag for 2015 på 3,25 prosent virker høyt, skriver han i en meglerhusets morgenrapport mandag.

Lønnsoverhenget blir anslått til 1,4 prosent, ifølge tallene fra TBU.

Lønnsutvikling fra 2013 til 2014

(endring i prosent)

Les også på Dn.no:

Oljeservicekjempe faller på økt usikkerhet

Dette er ukens aksjetips

Alexandros (39) tar sats i krisetider