Arbeiderpartiet undergraver statens forhandlingsposisjon overfor bøndene, mener Høyre.

– Utspillet om høyere lønn og mer penger til jordbruket er vanskelig å ta seriøst og på kanten av uhørt. Tidspunktet er særdeles delikat, sier Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen til NTB.

Han viser til at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag førstkommende fredag overleverer kravene til staten og dermed innleder årets jordbruksforhandlinger.

Linjeskift

Gundersen reagerer skarpt på uttalelsen som landsmøtet i Arbeiderpartiet vedtok i helgen og som Aps Knut Storberget beskriver som «et linjeskift».

– Det skal ikke lenger være automatikk i at statens tilbud skal legges til grunn dersom det blir brudd i landbruksoppgjøret, sa Storberget til NTB.

Inntil i fjor var det tradisjon for at statens siste tilbud til bøndene ble banket igjennom av Stortinget idet bondeorganisasjonene brøt forhandlingene. Men så kom fjoråret, da Venstre og KrF etter mye om og men fikk forhandlet opp budsjettrammen med 250 millioner kroner.

Nå åpner Ap og Storberget altså for at dette kan skje på nytt. Partiet mener landbruksoppgjøret må bidra til å tette inntektsgapet mellom bønder og sammenlignbare grupper.

– Vi er i ferd med å nærme oss en grense når det gjelder stordrift. Vi må sørge for at det også vil lønne seg for småbønder å drive, sier Storberget.

– Lurt

Gundersen mener Storberget skaper urealistiske forventninger om lavere omstillingsbehov og høyere overføringer fra staten.

– Har han funnet en seddelpresse som de rødgrønne ikke hadde i regjering? Å love en gruppe høyere lønnsvekst enn andre uten samtidig å se at det krever omstilling og en betydelig endring av politikk, er å lure partene, sier han.

Aps jordbruksvedtak hegner om konsesjonsloven og sier nei til å oppheve boplikten, slik landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker. Uttalelsen tar også til orde for at selvforsyningsgraden må opp og at mer mat må lages med norske råvarer.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Brasil har knust hogst-bande i Amazonas


  Norske skogmilliarder fortsatt på bok – håp i sikte

 

Klimaendringer gir huseiere mer jobb