Flertallet av båtflyktningene som kommer til Europa, reiser nå fra Libya, hvor lovløshet har gjort det mulig for menneskesmuglere å ta kontroll over havnene.

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, sa nylig at Norge og andre stater som deltok direkte i bombingen av Libya i 2011, må ta et særlig ansvar for de humanitære lidelsene i landet.

– Som part i konflikt har vi et ansvar for konsekvensene av militære angrep, sa han.

Men Støre er uenig, skriver Aftenposten.

– Norge kan ikke si at vi har et individuelt ansvar. Hvordan skal du avgrense hva det består i? En resolusjon fra FNs sikkerhetsråd åpnet for å ta i bruk «alle tilgjengelige midler» for å hindre det som kunne blitt et massivt overgrep mot sivile. Vi var flere titalls land som var involvert på ulikt vis, sier Støre.

– Samtidig vil jeg si at alle landene har et ansvar for det som nå skjer i Middelhavet, tilføyer han.

Dette ansvaret består ifølge Støre i to ting – kapasitet for redning i Middelhavet og å forsøke å løse problemene inne i Nord-Afrika.

– Der har vi dårlige forutsetninger alene, vi må samarbeide med land i EU, Den afrikanske union og internasjonalt politi.

Les også:
Nøtterøy og Tjøme ligger på pristoppen
Slik trener du «langrenn» på vann
Brenner av penger i rekordfart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.