Saudi-Arabia brenner av valutareservene i rekordfart som følge av den nye kongens overdådighet og regional uro. Det har satt statsfinansene under press, skriver Bloomberg News.

Verdens største oljeeksportør brukte 36 milliarder dollar av kongedømmets netto utenlandske valutaeiendeler, tilsvarende rundt fem prosent av totalen, i februar og mars. Det er det største registrerte tomånedersfallet noensinne, ifølge Bloomberg.

Innhugget i statskassen kommer delvis av at Kong Salman beordret en utbetaling av en tomåneders bonus til alle statsansatte og pensjonister etter at han kom til makten i januar.

Kong Salman bin Abdulaziz Al-Saud av Saudi-Arabia, her under et besøk til Oslo i 2010. Da var han regnet som en av tre kronprinser. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var vert.
Kong Salman bin Abdulaziz Al-Saud av Saudi-Arabia, her under et besøk til Oslo i 2010. Da var han regnet som en av tre kronprinser. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre var vert. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Samtidig har kongen stått i bresjen for en kraftig opptrapping i rivaliseringen med Iran, der landet har ledet bombeangrepene på Jemen. De militære kostnadene har også økt innenfor landegrensene, der trusselnivået har steget.

En halvering av oljeprisen siden samme tid ifjor, har også gjort at Saudi-Arabia har måtte bruke av reservene og av banklån for å opprettholde lønnsutbetalinger og investeringer.

Saudi-Arabia ble ifjor verdens største importør av forsvarsutstyr, etter en økning på 54 prosent fra forgående år.

Sjeføkonom Monica Malik i Abu Dhabi Commercial Bank mener 2015 kommer til å bli et hel spesielt år med tanke på fallet i valutareservene.

Hun venter budsjettunderskuddet til å øke til 14,5 prosent til av BNP, sammenlignet med en sprekk på 1,9 prosent i 2014, ifølge Bloomberg News.

Les også:
180 ansatte mister jobben
- Vi må bli mer effektive. Det betyr også mindre bruk av ressurser
- Sterkt preget av utviklingen i oljeprisen
Svake tall fra Royal Dutch Shell  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.