4,1 prosent av arbeidsstyrken står uten arbeid, viser Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse (AKU) for mars i år, som er tremåneders snittet for perioden februar til april.  Det tilvarer 114.000 arbeidsløse.

Det er samme nivå som foregående måned, da AKU-ledigheten også viste 4,1 prosent.

Det var på forhånd ventet en ledighet på 4,1 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Sammenlignet med desember ifjor, som er snittet fra november til januar, viste ledigheten en oppgang på 0,3 prosentpoeng eller 9000 personer i mars.

Veksten i arbeidsledigheten har kommet både blant kvinner og menn samt i begge aldersgruppene 15-24 og 25-74, opplyser SSB.

"Økningen er så vidt innenfor feilmarginen i AKU, men likevel i tråd med en stigende trend siden mai 2014", heter det i en melding.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen (t.h.) og makroøkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen (t.h.) og makroøkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken. (Foto: Mikaela Berg)

Makroøkonomene i Handelsbanken Capital Markets ser for seg økende arbeidsledighet.

"Siden Norges Banks pengepolitiske rapport i mars har arbeidsledigheten steget raskere enn ventet, og vi ser for oss at økningen i ledighet vil fortsette framover", skriver de i morgenrapporten torsdag.

Der påpeker de også at gitt negativ autokorrelasjonen i AKU, at oppgang har en tendens til å bli fulgt at nedgang nest måned, indikerte meglerhusets økonomiske modell i forkant at AKU-ledigheten ville falle så vidt tilbake til 4,0 i mars.

"Dette vil i så fall likevel være forenlig med en stigende trend i ledigheten", konkluderte Handelsbanken før dagens rapport.

Ifølge AKU falt det sesongjusterte antallet sysselsatte med 19000 frå desember 2014 til mars 2015, til rundt 2,65 millioner arbeidstakere, eller 68 prosent av befolkningen. Det er ned 0,6 prosentpoeng fra foregående periode.

"Denne sterke nedgangen må ses på bakgrunn av at sysselsettingstallet for desember var svært høyt. Dette kan være et resultat av en tilfeldig svingning, men det kan også delvis skyldes utslag av overgangsproblem ved skifte av registergrunnlag i estimeringen i AKU", heter det fra SSB-hold.

NAV legger frem ferske tall på registrert ledighet fredag.

"Norges Bank venter at AKU-ledigheten i snitt vil være på 4,0 prosent i år, og at NAV ledigheten i snitt skal være på 3,0 prosent i år. Der er vi allerede", skriver Handelsbanken.

DNB Markets mener dagens statistikk underbygger inntrykket av et svakere arbeidsmarked. Norges Bank vil derfor kutte renten på kommende møte, tror meglerhuset.

Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets.
Shakeb Syed, Sparebank 1 Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

"Selv om morgendagens NAV-tall vil vise en mindre oppgang i ledigheten i april enn tidligere rapportert venter vi at den stigende tendensen forblir intakt. Det er overveiende sannsynlig at Norges Bank kutter renten til 1,0 prosent på møtet i juni", heter det i en oppdatering torsdag.

Antall registrerte ledige i april var 80.209 personer, en oppgang på 1581 fra mars, ifølge Nav.

DNB venter april-tallene å bli nedrevidert med 500-800 personer, til 800-1000 personer totalt.

"Vi venter arbeidsledigheten å ha steget ytterligere i mai, med 800 personer", heter det i en oppdatering.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets påpeker at svekkelsen i arbeidsmarkedet fortsetter i moderat takt.

"Bufferen i arbeidsmarkedet, i form av en fleksibel arbeidsstyrke, fungerer godt, slik at oppgangen i ledighetsraten trolig blir begrenset – takk og pris. Ennå er ledighetsoppgangen i hovedsak begrenset til oljesektoren samt bygg og anlegg", skriver han i oppdatering torsdag.

At Norges Banks anslag for ledigheten i år og neste år på 4,0 prosent allerede er nådd, er bare en av grunnene til at renten vil bli hevet med 25 basispunkter i juni, mener han.

Til sammenligning var arbeidsløsheten i EU og USA  på henholdsvis på 9,8 og 5,5 i mars, ifølge sesongjusterte tall.

Les også:
Nav bommet på ledighetstall
Opec tror på lave oljepriser i minst to år til
- For et kontinent som Europa er inflasjonen død  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.