Wasilla, USA/Oslo

Partene ble forlikt torsdag ettermiddag lokal tid.

Forliket innebærer at Norge betaler sin tidligere ansatt ved det norske konsulatet i Minnesota rundt to millioner dollar, nesten 15,6 millioner kroner, for å legge saken død.

Den langvarige striden begynte da Ewald fikk 30.000 dollar mindre i årslønn enn sin mannlige kollega som utførte lignende arbeid. Slik forskjellsbehandling er brudd på delstatens diskrimineringslover.

- Jeg er utrolig lettet og glad. Jeg kan nesten ikke tro at det er sant, sier Ewald til Dagens Næringsliv like etter forliket ble underskrevet.

Ewald og hennes advokater mener saken er viktig i kampen for likelønn.

- Dette forliket sender en klar beskjed til kvinner over hele verden: Ikke gi opp! Fortsett kampen! Dette er en fantastisk dag for kvinner, sier advokat Sheila Engelmeier.

Selv om Ewald får millioner fra staten, slår forliket fast at Norge ikke innrømmer skyld for påstandene om trakassering og utilbørlig opptreden.

Nesten alt til advokater

Rettsstriden begynte i 2011, og er blitt en svært kostbar og arbeidskrevende affære for begge parter.

DN skrev nylig at Utenriksdepartementets totale omkostninger kan ha passert 35 millioner kroner.

Av forliket på 1,958 millioner dollar vil 1,845 millioner dollar gå til dekke Ewalds saksomkostninger. DN har lagt til grunn at Utenriksdepartementet har hatt minst like store advokatkostnader.

I tillegg får hun knapt 89.935 dollar for påstått tapt arbeidsinntekt og 30.000 dollar for den mentale belastningen saken har påført henne.

- Ellen blir ikke rik på saken, men forliket vil dekke utleggene hennes. Det er viktig slik at man ikke risikerer å drukne i kostnader når man går til sak mot mektige motparter, sier Engelmeier.

Takker for støtten

Ewald sier hun har mottatt mye støtte fra Norge etter at DN nylig omtalte kampen hennes i en større helgeartikkel.

- Jeg vil takke for all støtten jeg har fått fra Norge. Jeg håper UD kan lære av denne saken og at den kanskje kan være til hjelp for andre kvinner i samme situasjon, sier Ewald.

- Største alvor

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen skriver i en epost til DN at saken har vært en belastning for alle involverte.

- Vi har tatt den på største alvor fra vår side. For å unngå en langvarig ankeomgang for begge parter har vi på bakgrunn av dommen inngått et forlik, skriver han og fortsetter:

- Ewald framsatte alvorlige anklager om trakassering og kjønnsdiskriminering.  Vi er tilfreds med at domstolen avviste Ewalds anklager om trakassering og andre former for utilbørlig oppførsel, og slo fast at ambassaden handlet i god tro ved lønnsfastsettelsen, skriver Andersen og gjentar at Utenriksdepartementet hele tiden har ment at lønnsforskjellen mellom de to stillingene var velbegrunnet og basert på saklige forhold.

- Men vi tar til etterretning at domstolen fant at dette ikke var tilstrekkelig dokumentert fra statens side, skriver kommunikasjonssjefen.

Ewald, som er norsk gift og har bodd mange år i Norge, er i dag partner i et selskap som hjelper norske selskaper med å etablere seg i den amerikanske midtvesten.

- Nå kan jeg endelig se fremover og bruke energien min på positive ting, sier Ewald.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.