Det ble 600 flere helt arbeidsledige i løpet av september, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert fredag.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 900 personer.

På grunn av tekniske problemer med Navs saksbehandlingssystem var det ikke mulig å registrere nye arbeidssøkere mandag 28. september før klokken 12.00. Nav anslår at det uten tekniske problemer ville vært registrert mellom 300 og 400 flere helt ledige i september.

- Nedgangen i oljenæringen er hovedårsaken til den økte ledigheten. Dette rammer særlig Sør-Vestlandet og ingeniører og industriyrkene, fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Ved utgangen av september er det registrert 79.600 personer helt arbeidsledige, en økning på 5.500 sammenlignet med ifjor. De arbeidsledige tilsvarer nå 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

Det var på forhånd ventet en ledigehtsrate på 2,9 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Vi kan nok forvente at tallet i oktober vil gjenspeile at september egentlig var litt høyere, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 91 900 personer i september, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 9 400 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Flest ledige i Rogaland

Ledigheten øker mest blant personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag, fulgt av industriyrker og kontorarbeid. Barne- og ungdomsarbeidere hadde størst prosentvis nedgang.

I Rogaland har ledigheten økt med 4.000 personer det siste året. Dette tilsvarer en økning på 70 prosent.

Nå er 3,8 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland arbeidsledige.

For Rogaland er det mye som har endret seg på ett år. For ett år siden hadde Rogaland en ledighetsrate på 2,3 prosent og var blant fylkene med lavest ledighetsrate. Nå har Rogaland den nest høyest ledighetsraten i Norge, opplyser Nav.

Størst økning blant ingeniører

Sammenlignet med september i fjor, er det nå 2 600 flere ledige personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-yrker, som tilsvarer en økning på 68 prosent. Som andel av arbeidsstyrken har ledigheten i denne yrkesgruppen dermed økt fra 1,5 til 2,4 prosent det siste året.

Den nest største økningen i ledigheten har industriarbeiderne hatt. Antall ledige industriarbeidere har økt med 28 prosent det siste året.

Etter dem følger meglere og konsulenter, med en oppgang på 22 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, samt industriarbeid, med henholdsvis 4,6 og 4,5 prosent av arbeidsstyrken, opplyser Nav.

Lavest er ledigheten innen undervisning, med en ledighetsrate på 0,9 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Slik gikk det med prisene på borettslagsleilighetene i september

- Klart fall i aksjer, klart fall i dollar og klart fall i råvarer

Asia i dag: Tidenes kapitalflukt i fremvoksende land

Se DNTV: Trump lover å sende syrerne hjem

Trump lover å sende syrerne hjem
Den republikanske presidentkandidaten har lite til overs for syriske flyktninger, og han har ingen problemer med å la folket få vite det.
01:20
Publisert: