Regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og KrF er enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om en trinnvis asylavtale (se fakta nederst i saken).

Først og fremst er det enighet om 18 konkrete og umiddelbare tiltak som skal begrense ankomsten av mennesker uten rett til beskyttelse.

Samtidig slås det fast i avtalen at de politiske samtalene skal fortsette om integreringstiltak samt tiltak for å møte kommunenes situasjon vedrørende mottak og bosetting av asylsøkere.

SV og MDG er ikke med på forliket.

Skal ikke svekke rettssikkerheten

Ap-leder Jonas Gahr Støre er klar på at asylforliket på Stortinget ikke skal svekke rettssikkerheten til menneskene som kommer over den norske grensen.

- Innstramming av regelverket skal ikke svekke rettssikkerheten, sa Støre på en felles pressekonferanse holdt på Stortinget torsdag ettermiddag.

Sammen var de endelig blitt enige om et asylforlik.

- Dette er en tekst som er rammet inn innledningsvis av at Norge skal leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sa Støre og la til at han tror folk i og utenfor Norge er enige om at en del tiltak må treffes for å sikre kontroll ved våre grenser og hvem som kommer inn i landet.

Samtidig la ikke Støre skjul på at han er kritisk til at regjeringen ikke har gjort tilpasninger til asylstrømmen tidligere.

- Vi trenger ikke gjøre avtaler for å gjøre tilpasninger til situasjonen, sa Ap-lederen.

Han understreker også at de skal møtes om kort tid for å diskutere situasjonen som kommunene står i, og at de skal ta fatt på integreringsutfordringen.

- Vi kan ikke vente til det kommer en integreringsmelding langt ut i 2016, sa Ap-lederen.

Håper forliket vilpåvirke debatten

Venstre-leder Trine Skei Grande sier det har vært spesielt viktig for partiet å komme fram til et bredt asylforlik, og håper avtalen vil påvirke den offentlige asyldebatten positivt.

– For Venstre har det vært spesielt viktig med et bredt forlik. Dette er et så vanskelig og politisk betent tema at når vi klarer å stå sammen i dette rommet i dag, så håper jeg det vil påvirke den offentlige debatten i positiv retning, og ikke bidra til å skape splid, sier Skei Grande.

– Jeg håper bildet fra denne salen i dag vil bidra positivt i den offentlige debatten og måten vi omtaler flyktningsituasjonen på, sa Venstre-lederen på pressekonferansen med Høyre, Frp, KrF, Sp og Ap etter at partiene hadde kommet til enighet om et asylforlik.

(©NTB)

Les også:

Slik kjører du bil i fremtiden

Rekordhøy pris for asiatisk leilighet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Slik skal Huawei fjerne billig-stempelet

Slik skal Huawei fjerne billig-stemplet
Vi tester den første kinesiske premium-telefonen på markedet i Norge.
03:33
Publisert: