Hong Kong har med jevne mellomrom siden 1980-tallet blitt rangert som Asias dyreste eiendomsmarked.

Det er dyrt å bo i den tidligere britiske kolonien som ble tilbakeført til Kina for 18 år siden. Nyrike kinesere konkurrerer om å sikre seg statussymboler.

53 Stubbs Road i Hong Kong er en av verdens dyreste adresser. Eiendomsprosjektet Opus Hong Kong ble ferdigstilt for tre år siden og på tirsdag ble den dyreste leiligheten solgt.

Superluksus selger

Enheten i 12. etasje er på vel 500 kvadratmeter. Med en salgspris på 509,6 millioner Hong Kong-dollar (567 millioner kroner) gir dette en kvadratmeterpris på over 1,1 millioner kroner.

Dette er den dyreste kvadratmeterprisen som er oppnådd i Asia.

- Denne transaksjonen viser våre tidligere prognoser om at toppmarkedet og superluksussektoren vil klare å stå i mot det nedadgående trykket på totalmarkedet og fortsette å vokse neste år, sier direktør Sammy Po Siu-ming hos eiendomsselskapet Midland Realty til South China Morning Post.

Ukjent kjøper

Opus Hong Kong ble tegnet av arkitekten Frank Gehry. Eiendomsselskapet Swire Properties har solgt leiligheter i komplekset for 5,1 milliarder Hong Kong-dollar (5,7 mrd. kroner).

Det er foreløpig ikke kjent hvem som er kjøper av leiligheten, men kinesiske dollarmilliardærer har plukket opp luksusboliger i Hong Kong de siste årene.

Alibabas grunnlegger Jack Ma kjøpte en bolig på The Peak for nesten 1,7 milliarder kroner i august, ifølge Hong Kong Free Press.

- Det er tilstrekkelig etterspørsel etter luksusleiligheter, spesielt etter den nylige devalueringen av den kinesiske valutaen. Det har ført til at velstående kinesere fra fastlandet har pløyd deler av formuen inn i luksuseiendommer, sier Po hos Midland Realty.

17 årslønninger for bolig

Ekspertene er uenige om hvordan eiendomsprisene vil bevege seg i Hong Kong fremover.

Storbanken UBS skrev i en rapport i oktober at prisene kan falle med mellom 25 og 30 prosent de neste to årene.

Eiendomsprisene har mer enn fordoblet seg siden 2009 og økt med 330 prosent siden 2003. I gjennomsnitt koster det 17 årslønninger for å kjøpe et krypinn i Hong Kong, ifølge Demographias siste «International Housing Affordability Index».

Myndighetene har svart på prisoppgangen med å godkjenne en massiv utbygging av nye leiligheter. Målet er at det skal bygges 480.000 nye enheter de neste ti årene. Hong Kong har en befolkning på 6,5 millioner.

«Den neste runden med prisfall vil bli utløst av en forverret lokal økonomi. Prisene kan falle over flere år», skrev UBS nylig.

Colliers International tror prisene vil falle med 10 prosent i 2016.

Les også:

- Hvis drivkraften er at du vil bli rik eller egen sjef, vil du ikke lykkes

Slik vil Røkke bremse oljenedturen

Se DNtv: Vår nye favoritt fra Audi

Vår nye favoritt fra Audi
Audi RS 3 er uhyre rask og uhyre dyr. Ikke rart det er vår nye Audi-favoritt.
01:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.