Trusselnivået her i landet har sunket, og behovet for økt bevæpnet beredskap er derfor ikke lenger til stede, fastslår Politidirektoratet torsdag ettermiddag. Tillatelsen til midlertidig bevæpning blir derfor ikke forlenget når inneværende periode er over onsdag 3. februar.

Alt innsatspersonell skal nå tilbake til alminnelig politiberedskap med fremskutt lagring i kjøretøy – slik det var før den midlertidige bevæpningen ble iverksatt.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tar PODs vurdering «til etterretning», og varsler at det kan komme nye regler for bevæpning av innsatspersonell. Frp har programfestet generell bevæpning i politidistrikter som har behov for det.

– Regjeringen er i ferd med å sette ned et utvalg som skal vurdere den fremtidige bevæpningsmodellen for politiet, understreker Anundsen.

Forlenget etter Paris

Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt terrortrusselnivå. Ordningen ble først vedtatt avviklet i november i fjor – bare timer før bevæpnede menn knyttet til den ekstremistiske gruppa IS tok 130 menneskeliv i Paris.

Det skapte en ny og uavklart situasjon, som medførte forlenget bevæpning.

Beslutningen om å gå tilbake til fremskutt lagring er uklok mener leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Forbundet ønsker generell bevæpning.

– Uavhengig av trusselsituasjonen, bør politiet være generelt bevæpnet. Det har sammenheng med at vi blant annet er opptatt av at responstiden skal være så lav som mulig. I de virkelige alvorlige sakene teller sekundene, og det å hente våpen i bil kan ta for lang tid, sier Bolstad.

Vi må «forholde oss til det regelverket som gjelder i våpeninstruksen», poengterer Humlegård: – Som politidirektør forstår jeg at mange medarbeidere mener at bevæpning oppleves som et nødvendig verktøy, sier han.

Politisk omstridt

Ordningen har vært politisk omstridt og skapte bekymring i blant annet KrF for at ordningen kunne innebærer en snikinnføring av generell bevæpning dersom den ble langvarig.

SV foreslo at midlertidig bevæpning ikke kunne pågå i mer enn ett år.

Også flere partier uttalte seg kritisk om regjeringen og justisminister Anundsen: Stortinget må få medbestemmelse i spørsmålet om varighet av midlertidige ordninger, fastslo leder for justiskomiteen, Hadia Tajik, i sommer.

– Det er bra at trusselen ikke lenger er så alvorlig, at landet er tryggere og at dette tiltaket ikke lenger anses som nødvendig, sier Tajik til NTB i dag.

PODs konklusjon er fornuftig, mener justiskomitémedlem Hårek Elevenes (H).

– En midlertidig bevæpning over en uforholdsmessig lang periode ville satt spørsmålet om permanent bevæpning på dagsorden. Det er ikke flertall for permanent bevæpning av politiet på Stortinget, sier han.

 

Les også: Her forsvinner effekten av den historisk svake kronen

Fant veien til Kina i tarmen

Danske Bank har ansatt folk for å angripe seg selv

 

Se DNtv:

Biltest: Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.