- Det er fortsatt nesten ikke til å tro at vi skal ut av EU. Det er vi som betaler prisen for en brexit, sier Ana Zeghibe.

17-åringen trasker langs bodene i Camden, Londons mest EU-vennlige område. Hun er fortvilet over at hun var for ung til å stemme under torsdagens folkeavstemning, der 51,9 prosent av britene sa nei til EU.

Zeghibe sier hun fortsatt er i sjokk over utfallet av folkeavstemningen. Da hun våknet opp natt til fredag kokte misnøyen på sosiale medier. Vennene hennes hadde skrevet følelsesladede meldinger på Facebook og Twitter om bruddet med Brussel.

- Det er hovedsakelig den eldre generasjonen briter som er bosatt utenfor London som har ønsket dette. Nå kan vi ikke lenger reise fritt omkring uten å trenge visum, jobbe i andre europeiske land, eller studere hvor vil. De gambler med fremtiden vår, sier hun.

Sint på Cameron

17-åringen mener David Cameron må ta størstedelen av skylden for bruddet med byråkratene i Brussel.

- Han hadde slett ikke trengt å kunngjøre en folkeavstemning. Hele poenget med et demokrati er jo at vi har folkevalgte som skal ta stilling til komplekse problemstillinger, sier hun.

Zeghibe er heller ikke imponert over det britiske arbeiderpartiet Labours innsats i EU-valgkampen.

-Jeg synes ingen politikere har gjort en god jobb i EU-valgkampen, som har vært full av propaganda og løgner. Det er skuffende at Labours partileder Jeremy Corbyn har vært helt usynlig, sier hun.

Raser over brexit

Hun er ikke alene om å være misfornøyd: 

Over 1,1 millioner briter har undertegnet et opprop for en ny folkeavstemning.

Og tallet vokser raskt. Alle opprop på Parlamentets hjemmeside som får over 100.000 underskrifter skal vurderes for debatt i nasjonalforsamlingen. Siden har hatt så stor trafikk at den ifølge nyhetsbyrået AFP på et tidspunkt krasjet.

Internasjonale, trendy og godt utdannede britiske ungdommer har trivdes godt i EU. Ifølge en undersøke analysebyrået YouGov har gjennomført på valgdagen, stemte 72 prosent i aldersgruppen 18-24 år for å forbli en del av EU.

- Alder er den kanskje viktigste indikatoren for briters holdning til EU-medlemskap. EU-sympatien er største blant den yngre delen av befolkningen, sier Joe Twyman, med grunnlegger av Yougov til DN.

Unge briter marsjerte gjennom regjeringskvartalet Westminster fredag for å demonstrere mot brexit. Flere har gitt uttrykk for stor frustrasjon og skuffelse på sosiale medier med budskap at landets unge er blitt overkjørt av de eldre generasjonene.

Gråt etter brexit

I Camden forteller Abigail Aucott (21) at hun begynte å gråte da hun fikk vite resultatet av folkeavstemningen.

Abigail Aucott (t.v) sier at hun begynte å gråte da hun fikk vite resultatet av folkeavstemningen, her sammen med venninnen Laura Kerry (t.h).
Abigail Aucott (t.v) sier at hun begynte å gråte da hun fikk vite resultatet av folkeavstemningen, her sammen med venninnen Laura Kerry (t.h). (Foto: Elin Høyland)
 

- Det var natt til fredag. Tårene bare rant, sier hun.

Hun kommer fra Yorkshire i nærheten av Leeds, et område der mange ville ut av EU.

- Jeg ville bli værende. Vi har store fordeller av EU-medlemskapet. Nå vet ingen hva som vil skje, sier hun.

Hun får støtte av venninnen Laura Kerry (21).

- Jeg synes alle de gamle som har stemt for en brexit har vært utrolig egoistiske.

Kerry er bekymret for fremtiden:

- Jeg er redd for de økonomiske konsekvensene. Pundet er allerede svekket. Jeg jobber som motedesigner og bransjen er avhengig av eksporthandel. Mange britiske bedrifter er dessuten eksponert i Asia, og handler i dollar.

- Må ta sjansen

Et stykke bortenfor er ekteparet Brian Corfield (22) og Velerija (23) Corfield midt i en heftig EU-diskusjon. 

Ekteparet Brian Corfield (22) og Velerija (23).
Ekteparet Brian Corfield (22) og Velerija (23). (Foto: Elin Høyland)
 

- Jeg stemte for en brexit. Jeg er utdannet i militæret og liker ikke EUs nye forsvarspolitikk. Vi må ta kontroll over våre egne grenser og vinne suvereniteten tilbake. I tillegg kommer familien min fra en kystby som er hardt rammet av EUs urettferdige fiskekvoter, sier Corfield.

Han legger til:

- Jeg vet det er mye som står på spill, men noen ganger må man ta sjansen.

Kona hans Velerija er derimot ikke særlig fornøyd at Storbritannia skal bryte båndene til Brussel. Hun er fra Litauen, men flyttet til London som femåring.

- Jeg synes dette er en trist dag for både Storbritannia og Europa, sier hun.

Les også:

Bilindustrien holder pusten Bilindustrien holder pusten

Alt avhenger av én ting: – - Det kan gå fort - eller ta uendelig lang tid

Valutastrateg: – Det stormer rundt kronen

Sjekk vårt interaktive kart: Frykter brexit-smitte dnPlus

Ser brexit som Trump-forsmak: – En forsmak på det amerikanske presidentvalget dnPlus (+)

Asle Toje: Å våkne blant stjernene dnPlus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

Her annonserer Cameron at han vil gå av
Statsminister David Cameron annonserte at han vil trekke seg som Storbritannias statsminister etter folkeavstemningen som endte med flertall for å melde seg ut av EU.
00:40
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.