Debatten har rast etter at programkomiteen i Høyre vil åpne for at mor og far kan ta foreldrepermisjon samtidig. Det kontroversielle permisjonsforslaget, som DN omtale lørdag, er på høring i partiorganisasjonen før Høyres landsmøte våren 2017.

– Det kan være trivelig for mor og far og tilbringe tid med barnet sammen. En enda viktigere begrunnelse er at forslaget kan være likestillingsfremmende fordi det resultere i at mor kommer seg raskere tilbake i arbeid, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han leder arbeidet med å utvikle Høyres politikk frem mot stortingsvalget, og påpeker at programkomiteen, bestående av 12 Høyre-politikere, enstemmig støtter forslaget.

Opphetet debatt

Inspirasjonen bak forslaget, som har fått kraftig kritikk fra både likestillingsombudet, SV, Ap, SP og KrF, er hentet fra Sverige der mor og far kan ta ut maksimalt 30 såkalte «dobbeltdager». I perioden de begge er hjemme brukes to permisjonsdager per dag – én for hver av foreldrene. Høyres Tina Bru mener forslaget kan gjøre det «hyggeligere» og mer attraktivt for fedre å være hjemme.

– For nybakte foreldre kan det være hyggelig å tilbringe tid med barnet sammen. Det kan også gjøre at flere fedre velger å benytte seg av permisjonsordningen, sa leder for Høyres likestillingsutvalg og medlem i programkomiteen, Tina Bru.

Som DN omtalte mandag, møter Høyre-forslaget også sterk motstand internt i partiet. Arve Kambe, Høyres leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, rykende uenig i forslaget.

– Jeg synes det er et veldig dårlig forslag og kommer til å stemme dette ned på landsmøtet. Det håper jeg flere gjør, uttalte Kambe.

Kambe hadde vanlig pappaperm med begge sine sønner, og mener det er et poeng at far «tar ut permisjon uten mor hengende over seg.»

Avviser kritikk

Isaksen avviser kritikken.

– Jeg tror det er viktig at foreldre i større grad selv kan bestemme hva som er best for seg og sitt barn, sier statsråden.

– Er ikke poenget med foreldremisjonen at også båndene mellom far og barn skal styrkes?

– Jo, tanken er ikke at dobbeltdager skal erstatte fedrekvote, dette er et forslag som nettopp skal sikre mer fleksibilitet til den enkelte familie, nettopp fordi vi ønsker at dagens fordeling av permisjonstiden videreføres. Vi skiller oss fra venstresiden ideologisk i denne typen spørsmål nettopp fordi vi ønsker større valgfrihet, sier Isaksen.

Kunnskapsministeren påpeker at det er svært vanlig at norske fedre å ta pappaperm samtidig med at mor tar ut ferie slik at de for eksempel kan reise sammen til varmere strøk.

– Det er viktig å diskutere hvordan foreldrepermisjonen etter dagens ordning faktisk treffer. Jeg er positiv til at det diskuteres nye tiltak som kan virke likestillingsfremmende internt i partiet. Dette er et av mange forslag som Høyres Kvinneforum har fremmet til det videre programarbeidet, sier Isaksen.

Les hele avisen

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: