– For meg er dette blitt et etisk spørsmål. Etter grundig refleksjon har jeg konkludert med at det ikke er mulig å ivareta en tilfredsstillende dyrevelferd for dyrene i denne næringen, sier Tina Bru, stortingspolitiker og medlem av Høyres programkomité.

Sammen med Jana M. Hoff i Bergen Høyre har hun lagt frem et mindretallsforslag i Høyres utkast til partiprogram foran stortingsvalget i 2017 om at «pelsdyrnæringen skal avvikles».

Slutt på tålmodigheten

Høyre har tidligere ønsket å sikre pelsdyrnæringens rammevilkår, men i partiprogrammet for den nåværende stortingsperioden er ikke pelsdyroppdrett et tema.

Bru og Hoff er ikke alene. Stortingspolitikerne Stefan Heggelund, Henrik Asheim, Heidi Nordby Lunde, Erik Skutle, Peter Christian Frølich og Bente Stein Mathisen har alle erklært at de vil ha slutt på pelsdyroppdrett i Norge.

– Vi ser gang på gang at deler av næringen bryter avtaleverket om dyrevelferd, og min tålmodighet har derfor tatt slutt, sier Stefan Heggelund til DN.

Han viser til at NRK denne uken publiserte nye bilder av skadede minkdyr fra Mattilsynets besøk hos en pelsoppdretter i Rogaland. Oppdretteren fikk en bot på 30.000 kroner, og dyrene var så skadede at de måtte avlives.

– Pelsdyrhold er ikke forenelig med god dyrevelferd. Ville dyr har ingenting i små bur å gjøre, sier Heggelund.

Dyrevernalliansens kommunikasjonsleder og jurist, Live Kleveland, jubler over den voksende pelsmotstanden i partiet.

– Vi er veldig glade for at Høyre også har begynt å åpne øynene for denne etisk problematiske næringen. Høyre er et parti som er opptatt av å redusere offentlige kostnader, og beregninger viser at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å avvikle pelsdyroppdrett, sier Kleveland.

Konkluderer i høst

Stortinget har utnevnt et pelsdyrutvalg som fikk i oppdrag å vurdere to hovedalternativer for pelsdyrnæringens fremtid i Norge: bærekraftig utvikling og styrt avvikling.

I en rapport som ble offentliggjort i desember 2014, gikk et knapt flertall inn for en bærekraftig utvikling av næringen. Stortinget har bedt regjeringen vurdere saken, som nå har havnet på Landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) bord.

– Konklusjonen vil komme i løpet av høsten, sier kommunikasjonssjef Ottar Løvik Landbruks- og matdepartementet til DN.

Det er delte meninger om pelsdyroppdrett på Stortinget, og Høyre er partiet som i praksis vil avgjøre næringens skjebne. Arbeiderpartiet, Venstre, Sosialistisk venstreparti og Miljøpartiet De Grønne ønsker styrt avvikling. Senterpartiet er derimot for pelsdyroppdrett, mens KrF er positive til pelsdyroppdrett under forutsetning av at bransjen selv viser større ansvar for dyrevelferden. Fremskrittspartiet vil gradvis avvikle alle subsidier til pelsdyrnæringen, men har ikke til tatt til orde for å forby oppdrett av pelsdyr.

 

Les også:

Mattilsynet: – Vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdrettere

Statsråd mot statsråd om foreldrepermisjon

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.