Det er steile fronter i Høyre etter at programkomiteen gikk inn for at mor og far kan ta foreldrepermisjon samtidig. Det kontroversielle permisjonsforslaget, som DN omtalte lørdag, er på høring i partiorganisasjonen før Høyres landsmøte våren 2017.

Nå angriper arbeidsminister Anniken Hauglie tiltaket.

– Jeg er for valgfrihet, men helt uenig i programforslaget, og kommer ikke til å støtte forslaget, sier Hauglie.

Avfeier likestillingsargumenter

Arbeidsministeren kaster seg inn i debatten etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i DN tirsdag forsvarte tiltaket.

Han leder Høyres programkomité, og mener permisjon samtidig både er «trivelig» og «likestillingsfremmende». Inspirasjonen bak forslaget er hentet fra Sverige der mor og far kan ta ut maksimalt 30 såkalte «dobbeltdager». I perioden de begge er hjemme brukes to permisjonsdager per dag – én for hver av foreldrene.

– Det kan være trivelig for mor og far og tilbringe tid med barnet sammen. En enda viktigere begrunnelse er at forslaget kan være likestillingsfremmende fordi det resultere i at mor kommer seg raskere tilbake i arbeid, uttalte Røe Isaksen.

Haugli avfeier argumentene.

– Jeg kan ikke se hvordan et slikt forslag er likestillingsfremmende eller at flere nybakte mødre vil komme i arbeid raskere. En konsekvens kan vel heller bli at en av foreldrene, og mest sannsynlig mor, ender opp med å ta ulønnet permisjon fordi permisjonstiden blir brukt raskere opp, sier Hauglie.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener forslaget er likestillingsfremmende. Foto: Aleksander Nordahl
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener forslaget er likestillingsfremmende. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Bekymret for barna

Haugli er også bekymret for at barna blir sendt tidligere i barnehagen fordi den totale permisjonstiden blir kortere dersom mor og far tar permisjon samtidig.

– Dersom antall dager man kan ta ut sammen blir 30, kan det føre til at barnet sendes i barnehagen seks uker tidligere. Jeg tror ikke det er til barnas beste, sier Hauglie.

Det er Høyres likestillingsutvalg, med Tina Bru i spissen, som har spilt inn programforslaget. Bru mener forslaget kan gjøre det «hyggeligere» og mer attraktivt for fedre å være hjemme.

– For nybakte foreldre kan det være hyggelig å tilbringe tid med barnet sammen. Det kan også gjøre at flere fedre velger å benytte seg av permisjonsordningen, har Bru uttalt til DN.

Selv om Høyre tar til orde for å beholde fedrekvoten, er Hauglie skeptisk.

– Det er fint at familier har det hyggelig i permisjonstiden, men jeg skjønner ikke hvorfor vi i større grad skal tilrettelegge for, og betale for, at mor og far skal kunne gå hjemme samtidig. Jeg er overbevist om at far klarer dette oppdraget fint på egen hånd, sier Hauglie.

Hun har selv hatt to foreldrepermisjoner hvor ektemannen tok ut lengre foreldrepermisjon enn kvoten.

– Det har en verdi i seg at mor lar far slippe til. Far må ta eget ansvar og finne sin måte å gjøre ting på uten partneren hengende over seg. Selv kom jeg hjem til ferdiglaget middag hver dag og nøt det!

Som DN tidligere har omtalt er Arve Kambe, Høyres leder av arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, også negativ til forslaget. Likestillingsombudet, SV, Ap, Sp, V, KrF er også kritiske.

Les hele avisen

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: