Lave lønninger er en av hovedforutsetningene for Kinas posisjon som verdens produksjonsfabrikk.

Men snart vil ikke Kina lenger være et konkurransedyktig land å flytte produksjonen til, skriver den franske banken Natixis i en analyse, ifølge business.dk.

Natixis spår at lønnsutgiftene i Kina stiger så raskt at de vil nå europeisk nivå om fem år, og japansk om syv år, skriver nyhetsbyrået AFP.

Analysen til den franske banken får støtte av en rapport fra Boston Consulting Group som konkluderte med at produksjon i noen av USAs stater i 2015 vil være like lønnsomt som produksjon i Kina.

Fra low-tec til high-tec
Flere selskaper har allerede begynt å flytte produksjonen fra Kina til andre land.

Ett eksempel er Adidas som nylig meldte at de vil finne andre produksjonsland enn Kina, og viste til at utgiftene til en kinesisk medarbeider er 258 euro per månd, mens en ansatt i for eksempel Kambodsja bare skal ha 107 euro.

Men ikke alle tror utviklingen vil gå like raskt som Natixis spår.

Flere peker på at produktiviteten i Kina stiger raskere enn lønningene, og at Kina i stadig større grad produserer høyteknoloigske produkter.

- De dagene da Kina bare produserte lavkvalitetsprodukter er forbi, sier den kinesiske økonomen Wang Qinwei ifølge nyhetsbyrået.

Les også: IMF: - Krisen i Europa er en risiko for Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.