Aleksej Navalnij heter mannen som ønsker å ryste Putins Russland i grunnvollene. Første mulighet er søndagens ordførervalg i Moskva.

Selv om han nylig ble idømt fem års fengsel i en omstridt korrupsjonssak, får Navalnij lov til å stille mot president Vladimir Putins foretrukne kandidat Sergej Sobjanin i ordførervalget.

Navalnij vokste fram som en lederskikkelse i den russiske opposisjonen under massedemonstrasjonene mot valgfusk og Putin-regimet høsten 2011 og vinteren 2012.

Selv om protestbevegelsen har blitt hardt undertrykt og har slitt med å markere seg etter dette, har Navalnij fortsatt sin harde kampanje mot Putin.

– Mer enn ordførervalg
Det er ventet at Sobjanin kommer til å få flertall og vinne valget allerede i første runde. Navalnij ser ut til å få støtte fra omkring 18 prosent av velgerne, ifølge meningsmålingsinstituttet Levada.

Men Navalnij håper på støtte fra langt flere. I presidentvalget for halvannet år siden var nemlig støtten til Putin langt mindre i Moskva enn i andre deler av landet. Og Sobjanin ses på som Putins foretrukne kandidat.

– Ordførervalget i Moskva er mye mer enn bare et ordførervalg i Moskva, sier analytiker Lilja Sjevtsova ved Carnegie-senteret i Moskva.

– Valget bør vise oss nøyaktig hvor populær Putin er i Moskva, og derfor blir dette ordførervalget en svært viktig politisk hendelse, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Kamp mot korrupsjon er Navalnijs viktigste politiske kampsak, og han kritiserer dagens russiske regime for å være notorisk korrupt.

Samtidig kritiseres Navalnij for å ha flørtet med nasjonalistiske grupper. Det har gjort mange liberale russere skeptiske til ham som en mulig fremtidig opposisjonsleder og selvutnevnt presidentkandidat.

Balanse
Russland-forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener det at Navalnij faktisk har fått lov til å stille i ordførervalget, er et tegn på at utviklingen ikke helt konsekvent går i autoritær retning i Russland.

– Regimet balanserer hele tiden mellom å bruke autoritære og demokratiske virkemidler. Det har gått langt i autoritær retning i det siste, og dette valget blir en lakmustest på hvor man ligger i den balansen, sier han til NTB.

Førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo bruker en artikkel i Novaja Gazeta for å illustrere sitt poeng. Opposisjonsavisen skriver at det etter valget søndag er kroken på døren for åpen politikk i Russland.

– Det kan nok være grunn til å tro at det vil bli et utfall, sier Flikke til NTB.

Han understreker likevel at valget har vært et lite eksperiment med politisk konkurranse, noe det er blitt stadig mindre av i Putins Russland de siste par årene.

Flikke mener også det er for tidlig å si om Navalnij vil lykkes med å bruke ordførervalget til å vokse fram som en seriøs utfordrer til Putin, slik han selv ønsker.

Les også: Putin vil styrke alliansen med Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.