– Dette er det mest effektiv du kan gjøre i helse generelt, sa Microsoft-Gruner Bill Gates under World Economic Forum i Davos denne uken. Da snakket han ikke om frokostarrangementet men om vaksineprogrammet Gavi som så langt skal ha reddet rundt 6 millioner menneskeliv på verdensbasis.

GAVI-stiftelsen (GAVI Alliance “Global Alliance for Vaccines and Immunisation”) ble etablert nettopp i Davos i 2002. Den driver et omfattende vaksineprogram, i et samarbeid mellom offentlige og private donorer. Siden 2011 har Dagfinn Høybråten vært styreleder, og fredag inviterte han og Gates en rekke ministre og selskapstopper til frokost i Davos.

– Vi oppsummerte etter frokosten av vi fikk inn 21 millioner dollar i forpliktende løfter, sier Høybråten.

Frokosten har vært et fast innslag på programmet under World Economic forum i Davos de siste tre årene i Davos.

Donasjonene går til Gavis såkalte ”Matching fund” som har tatt mål av seg til å hente inn 260 millioner dollar innen 2015. Donasjoner til dette fondet betyr at pengebeløpene blir doblet med en tilsvarende donasjon fra enten Bill Gates egen stiftelse eller fra den britiske regjeringen.

Sammen med andre donormøter har stiftelsen så langt hentet inn 152 millioner dollar til fondet de siste to årene.

Matching fund er en av finansieringsmåtene Gavi-stiftelsen har utviklet for å få penger til vaksineprogrammene.

En rekke land, blant dem Norge, gir direktedonasjoner. Andre gir langsiktige løfter om mindre årlige beløp. Disse løftene har blitt brukt til å utstede obligasjoner, som sikrer Gavi tilgang til pengene før de faktisk blir utbetalt av landene.

– Vi har langsiktige forpliktelser fra landene, men disse baserer seg på årlige budsjettvedtak. Vi har derfor utviklet dette verktøyet for å kunne bruke pengene når vi trenger dem – ikke når budsjettsyklusen i landene tilsier at de blir overført.

Høybråten sier GAVI har merket finanskrisen, men på en annen måte enn mange andre bistandsorganisasjoner.

– For Gavi har dette vært en vekstperiode. Gjennomgående er regjeringer verden over mer kritisk til hva man donerer penger til. VI har fått beskjed fra britiske myndigheter om at vi er ”top of the pops” – en av de best ratede bistandsorganisasjone som britene gir poenger til. Det samme has skjedd i Sverige og Australia, sier Høybråten.

Norge har vært en sentral bidragsyter til vaksineprogrammet Gavi de siste 12 årene. I 2001 ble programmet støttet med 110 millioner kroner. I år vil bevilgningen første gang passere 1 milliard kroner på ett år. Totalt har Norge støttet Gavi med 8,3 milliarder kroner.

- Da vi startet døde ti millioner barn hvert år. I dag er tallet 6,5 millioner. Nå har vi et konkret mål om tre millioner, gjennom nye vaksiner. Dette er «the real stuff». Dette er noe som gjør en forskjell, sa Bill gates da han møtte DN i Berlin i november.

<b>- Pengene var som rus</b>

<b>Nå er hun nesten blitt millionær på boken sin</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.