Eiendomsinvestoren Zheng Jianming er i ferd med bygge opp verdens største solenergikonglomerat.

Like etter årtusenskiftet bestemte kinesiske myndigheter seg for at de skulle bli verdensledende innenfor produksjon av miljøvennlig energi. Bankene fikk beskjed om å sørge for finansiering for selskaper som var villige til å satse på blant annet solenergi.

Det ødela markedet.

Kinesisk markedsmakt

Prisene på solcellepaneler kollapset i 2009. De kinesiske selskapene fortsatte som vanlig og bygde større og mer moderne fabrikker. Utenlandske konkurrenter beskyldte de kinesiske selskapene for å motta ulovlige subsidier og billige lån. Dette benektet selskapene.

Heller ikke de kinesiske selskapene klarte seg. Kreditorene har overtatt kontrollen hos Suntech Power Holdings og er i gang med å selge unna eierandeler.

Eiendomsinvestoren Zheng Jianming har kjøpt seg opp i flere selskaper og er i ferd med å sikre seg kontrollen i Suntech. Da børsverdiene på disse selskapene lå på toppen ville investeringene ha kostet 120 milliarder kroner.

Han har betalt under fire milliarder kroner.

– Med disse eierpostene kan Zheng kontrollere tilbudet av solcellepaneler i markedet. De tre selskapene representerer en av de største, om ikke den største, mengden av solcellepaneler som er styrt av en enkeltperson, sier senioranalytiker Dexter Gauntlett hos Navigant Research til Bloomberg.

Zheng holder en svært lav profil. Han skal være 48 år gammel og tjente sine første millioner dollar da eiendomsmarkedet i Hong Kong lå nede for telling under sarsepidemien like etter årtusenskiftet.

40-doblet aksjekurs

De siste to-tre årene har Zheng tatt sjansen på å kjøpe seg inn i solenergiselskapene mens de har hatt store problemer. I 2012 kjøpte han 30 prosent av solenergiselskapet Shunfeng Photovoltaic International. Aksjekursen er mer enn 40-doblet på to år.

«Selv ikke Warren Buffett ville ha klart noe tilsvarende», skriver Shanghai Securities med henvisning til den legendariske amerikanske investoren.

Selskapet har sikret seg finansiell handlekraft fra å utstede obligasjonslån på over ni milliarder kroner som skal gå til å kjøpe seg inn i konkurrenter. 2013-resultatet viser et underskudd før skatt på 1,6 milliarder kroner.

Investorer tror at selskapet kan bli den dominerende aktøren i solcelleindustrien via den pågående konsolideringen. I neste uke blir det klart om Shunfeng klarer å sikre seg det som var selve juvelen i det kinesiske solenergiimperiet – Suntech Power Holdings.

«Dette ser ut som et lånefinansiert oppkjøp hvor en slange prøver å svelge en elefant», skriver China Times.

Større enn vindkraft

Markedet for solenergi vil vokse med rundt 20 prosent i 2014 og den største veksten vil komme fra Japan og Kina. Det forventes å bli installert 46 gigawatt ny solenergikapasitet i år, ifølge analysebyrået IHS. Dette er fem gigawatt mer enn den forrige prognosen for seks måneder siden.

For første gang vil Kina installere mer solenergikapasitet enn Europa i 2014. 4,8 gigawatt vil ende opp på boligtak og rundt åtte gigawatt på store solcelleanlegg. Ifjor økte Kina solenergikapasiteten med rundt ti gigawatt.

– Solenergi vil gå forbi vindenergi i 2021 med installert kapasitet på 715 gigawatt, spår analytiker Ron Pernic hos konsulentselskapet Clean Edge.

Solenergi forventes å bli et lukrativt marked med høy vekst. I år 2000 var solenergimarkedet verdt 2,5 milliarder dollar i året. I år forventes det å passere 100 milliarder dollar, ifølge Clean Edge.

Les også: RECs styreleder: - Et teoretisk drømmescenario (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.