Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er bekymret for de økonomiske konsekvensene av konflikten mellom Russland og Ukraina. Onsdag tegnet han opp tre mulige scenarioer for den videre utviklingen.

Russland trekker seg tilbake, kald krig eller varm krig: Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved NUPI holder muligheten åpen for alle tre.

- Dette er blitt en konflikt som har blitt så tilspisset som jeg tror ingen kunne forestilt seg, understreker hun.

Møtes til samtaler

Finansmarkedene har de siste dagene blitt mer optimistiske med tanke på at partene vil finne en fredelig løsning på konflikten, som har hatt aktørenes oppmerksomhet i hele sommer.

Tirsdag kom kunngjøringen om at Russlands president Vladimir Putin skal møte sin ukrainske kollega Petro Porosjenko under et toppmøte med EU i Minsk 26. august. Lederne i EU, Ukraina og Russland skal møtes i den hviterussiske hovedstaden for å diskutere energisikkerhet og konflikten i Øst-Ukraina, skriver NTB.

- Russland hat stått veldig hardt på med de midlene de har kunnet tatt i bruk. Samtidig tror jeg reaksjonene som handlingene har frembrakt på vestlig side, er så heftige at Putin og regimet ser at kostnaden ved å fortsette å stå hardt på kanskje blir for høy, mener Wilhelmsen.

Prekær situasjon

Hun understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at Putin kommer til å gi seg.

- Jeg tror Russland kommer til å stå på sitt når det gjelder at landet fremdeles må ha en stor samhandlingsflate med Ukraina. Kravet om at det må finnes en eller annen føderal løsning som ivaretar de russiske interesser kommer ikke til å endre seg. Samtidig tror jeg hele situasjonen er såpass prekær at Russland også ser det i sin interesse å sette seg ved forhandlingsbordet, sier Wilhelmsen.

NUPOI-forskeren tror noe av det samme nå skjer på vestlig side.

- Vi har, med rette, reagert veldig kraftig. Det ser ut som at alle er veldig enige om sanksjonssystemet. Samtidig observerer jeg at man er bekymret for eskaleringen i konflikten. Sånn sett kan det tenkes at de diplomatiske kanalene åpnes, sier Wilhelmsen.

Les også:
Telenor fant 12-åringer i arbeid på byggeplass
Her er fire gode grunner til at du bør bytte jobb i dag
Arbeidstilsynet fant ingen tegn til menneskehandel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.