Siden det ble tillatt å omsette eiendom fritt i Kina på slutten av 1990-tallet har prisene gått en vei - opp. Oppgangen har tatt en foreløpig pause siden i vinter. Bankene har strammet inn på nye utlån og spekulanter sitter med nye leiligheter og hus som de ikke får solgt.

Svindelpåstander

Eiendomsutviklere har svart med å sette ned prisene kraftig som en del av salgskampanjer. Den siste uken har Greentown China kuttet prisene med inntil 25 prosent på enkelte nye prosjekter. Kjøpere som for bare et par uker siden betalte full pris er rasende.

Det har vært demonstrasjoner utenfor flere avdelingskontorer til Greentown denne uken, ifølge det kinesiske nettstedet 163.com og rapporter på sosiale medier. Bilder og korte videosnutter viser demonstranter med bannere:

«Dere har svindlet oss»

«300.000 yuan (300.000 kroner) verdt av verdier har forsvunnet på fem dager - mange år med hardt arbeid til ingen nytte»

China Vanke, som Kinas største eiendomsutvikler, startet kampanjene tidligere i sommer. Mindre utviklere, som har en langt svakere finansiell stilling, er blitt tvunget til å følge etter for å konkurrere i markedet.

Gratis bilvask og Iphone

Eiendomsutviklerne har gått kreativt til verks for å tiltrekke seg potensielle kunder.

Vanke har gått i kompaniskap med internettgiganten Alibaba, som driver e-handelsportalen Taobao. Eiendomsselskapet vil gi kunder en rabatt som tilsvarer hva de bruker på Taobao - satt til maksimalt to millioner kroner.

Brukere av lynmeldingstjenesten WeChat som refererer en venn til et eiendomsselskap får gratis bilvask av bikinikledde modeller, ifølge Financial Times. Andre gir bort gratis smarttelefoner, blant annet den kommende Iphone 6-modellen fra Apple, til potensielle kunder.

«Alt settes inn på å redusere beholdningen av usolgte boliger hos eiendomsutviklerne. De er fortsatt ikke optimistiske på markedssituasjonen», skriver selskapet som står bak China Real Estate Index System i den siste markedsoppdateringen.

Økt pessimisme

Eiendomsprisene falt med 0,9 prosent fra juni til juli i 64 av de 71 største byene i Kina. Dette er tredje måned på rad at eiendomsprisene faller. Hangzhou og Sanya er hardest rammet.

Eiendomsmarkedet står for rundt 15 prosent av den kinesiske økonomien.

- Vi forventer at boligprisene vil fortsette fallet det neste månedene. Dette skyldes den økende pessimismen i markedet. Det er en mulighet for at sentralbanken vil foreta lettelser. Det vil støtte opp rundt prisene, sa eiendomsanalytiker Yan Yuejin hos E-House China til Reuters da de siste statistikkene ble lagt frem i forrige uke.

Banker øker tapsavsetninger

De største kinesiske bankene opplever en svakere vekst og må øke tapsavsetningene. Agriculture Bank of China, som ble etablert av Mao Zedong i 1951 for å finansiere kooperativer på den kinesiske landsbygden, fikk den svakeste veksten på fem kvartaler.

- Resultatveksten kan svekkes ytterligere i andre halvår da den kinesiske økonomien ikke viser den forventede forbedringen, sier analytiker Richard Cao hos Guotai Junan Securities til Bloomberg.

Banken har rundt 450 milliarder personkunder - flere enn innbyggertallet i eurosonen - økte tapsavsetningene med 56 prosent til vel 15 milliarder kroner i andre kvartal.

Boliglån utgjorde 63 prosent av utlån i personmarkedet i første halvår.

Misligholdte lån utgjorde ifølge China Banking Regulatory Commission nesten 700 milliarder kroner ved utgangen av første halvår.

Det antas å være betydelig høyere da bankene er tilbakeholdne med å ta tap før de har innfridd kravene om en høyere egenkapital.

Større Ipad i 2015

Apples asiatiske underleverandører har fått bekreftet at et nytt og større nettbrett i Ipad-serien er underveis. Det nye nettbrettet vil ha en 12,9 tommer stor skjerm - vesentlig større enn dagens skjermstørrelse på 9,7 tommer.

Ifølge Bloomberg vil det nye nettbrettet bli satt i produksjon i høst og lanseres i første kvartal 2015.

Apple og IBM inngikk nylig en omfattende samarbeidsavtale. Målet er å selge flere og mer avanserte nettbrett til næringslivet.

- Salget av nettbrett har avtatt. Vi forventer at større nettbrett vil gjøre det bedre - spesielt i næringslivet, utdannelsesinstitusjoner og offentlige etater, sier analytiker Jitesh Ubrani hos analyseselskapet IDC til Bloomberg.

Apple vil om knappe to uker lansere nye Iphone-modeller med betydelig større skjermer enn dagens modell. Samsung, som er Apples hovedkonkurrent, har i over tre år tilbudt smarttelefoner i nesten alle skjermstørrelser.

Microsofts siste forsøk på å konkurrere i nettbrettmarkedet er med modellen Surface Pro 3 med en 12-tommers skjerm. Dette er en hybridmodell som både er et tradisjonelt nettbrett, men også kraftig nok til å kunne konkurrere med bærbare datamaskiner med eget tastatur.

Markedene

De asiatiske markedene følger etter USA med en svak oppgang i dag. Komponentleverandører til elektronikkindustrien på Taiwan leder oppgangen. AU Optronics, som er en av Apples viktigste komponentleverandører, har klatret til det høyeste nivået siden 2012.

Den japanske valutaen har svekket seg til 104 yen mot en amerikansk dollar i dag. Dette har foreløpig ikke gitt utslag i form av høyere aksjekurser hos japanske eksportører, slik det har skjedd tidligere.

- Nikkei-indeksen beveger seg i et snevert område på mellom 15500 og 15600. Det er mangel på insentiver for å handle aksjer, sier markedsanalytiker Tsutomu Yamada hos Kabu.com Securities til nyhetsbyrået Kyodo.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15486,29 (-0,23%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 25058,1 (-0,07%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2212,12 (0,23%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2071,8 (0,18%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9473,47 (0,84%)

India, BSE Sensex: 26588,93 (0,55%)

Thailand, SET Index: 1568,07 (0,50%)

Singapore, Straits Times Index: 3337,16 (0,42%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1869,29 (0,40%)

Indonesia, Composite Index: 5163,81 (0,33%)

Filippinene, SE Composite: 7154,88 (0,12%)

Australia, All Ordinaries: 5643,2 (0,15%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Om jeg bare hadde fått en halvtime alene med Siv Jensen, er jeg sikker på at hun ville innsett at dette er galskap

Putin gir Ukraina ansvaret for fredsforhandlingene

KrF vil ikke bli med på store skattekutt