Finansminister Siv Jensen (Frp) ønsker i neste års statsbudsjett å doble grensen for momsfri innførsel fra utlandet fra dagens 200 kroner til 400 kroner. Det meldte VG.no tirsdag. Grensen på 200 kroner har stått stille siden 1975.

- Gigantene vinner?

– Forbrukerne vil sikkert si: - Jøss så gøy. Men en dobling vil bety kroken på døren for en rekke norske fysiske butikker og tap av et betydelig antall arbeidsplasser. Her har ikke Frp skjønt noen ting, mener Einar Øgrey Brandsdal, eieren av nettbutikker som Netthandelen.no og Blivakker.no.

– Norske forbrukere shopper i dag i utenlandske nettbutikker og passer på at de holder seg under grensen på 200 kroner per kjøp. En økning til 400 kroner betyr at de kan kjøpe langt flere produkter, eksempelvis sko, bukser, jakker og sportsartikler. tar du deg et tur på nærmeste kjøpesenter, vil du se at langt over 50 prosent av varene der koster under 400 kroner, sier han.

– Men du snakker vel mest for din syke mor?

– Selvfølgelig vil dette ramme oss som nettbutikk, men det vil være mye enklere for oss enn for de fysiske butikkene på snu oss rundt.

– Ved å flytte ut?

– Ja, for eksempel, uten at vi har noen planer om det. Det er også en risiko for avgiftsmessig gjennomskjæring dersom en norsk aktør flytter ut for å serve det norske markedet.

– Hvem vil profittere dersom grensen økes?

– Det blir de internasjonale storkonsernene med nettbutikker i mange land. Om jeg bare hadde fått en halvtime alene med Siv Jensen, er jeg sikker på at hun ville innsett at dette er galskap, sier han.

Smutthull

Steinar J. Olsen eier turtøyprodusenten Stormberg med både en rekke fysiske butikker i Norge samt netthandel både i Norge og 20 andre land i Europa.

– Det er ikke noen tvil om at dette smutthullet allerede er konkurransevridende, og jeg mener det prinsipielt er betenkelig å gjøre dette smutthullet enda større, sier han.

– Det er sikkert et populært forslag for FrP-velgerne, men Siv Jensen må være klar over at det betyr tap av norske arbeidsplasser. Nå er jeg ganske sikker på at konkurransen uansett vil øke i tiden som kommer, og jeg har for min del et avslappet forhold til denne saken, men det er liten tvil om at en dobling vil være uheldig, legger han til.

- Vanvidd å doble grensen

Gerhard Anthun i Distansehandel, bransjeforeningen for nett- og postordreaktørene i Norge, mener grensen ikke kan økes uten å sikre ordninger som gjør at utenlandske nettbutikker blir momsregistrert i Norge.

– Utenlandske selskaper som selger for mer enn 50.000 i Norge skal være momsregistrert her og svare norsk moms. Men det er ikke noe system som sikrer at det faktisk skjer. En dobling av grensen til 400 kroner vil være vanvidd uten samtidig å lage ordninger for momsregistrering, mener han.

– Det blir utvilsomt mer og mer netthandel, men vi må sikre like konkurransevilkår. I Danmark er den momsfrie grensen 80 danske kroner. I Sverige er den null, sier han.

Finansdepartementet vil ikke kommentere budsjettlekkasjen.

– Man kommenterer selvsagt ikke påstander om hva som eventuelt blir foreslått 8. oktober, skriver kommunikasjonssjef Runar Malkenes.

Les også: Evry til salgs

Mener Norge sitter på en gullgruve  

Her er Volvos nye luksussuv

- Putin er mitt store ideal

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.