Den europeiske sentralbanken (ECB) kutter styringsrenten til 0,05 prosent torsdag.

Det var ventet at banken skulle holde renten uendret på 0,15 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet hele 51 av 57 økonomer at ECB ville holde renten uendret, som ved forrige rentemøte i juli.

Ikke minst har forventningene vært farget av sentralbanksjef Mario Draghis tidligere kommentarer om at "for alle praktiske formål har rentene nådd bunnen".

ECB senker samtidig den marginale utlånsrenten med ti basispunkter til 0,30 prosent med virkning fra 10. september. Den marginale innskuddsrenten senkes samtidig med tilsvarende, til -0,20 prosent.

Draghi holder pressekonferanse klokken 14.30 torsdag.

Les også: Derfor vil han skuffe markedet

Markedsaktører er spent på om Draghi vil si mer om muligheten for kvantitative lettelser, etter at han på talen i Jackson Hole for to uker siden innrømmet at inflasjonsforventningene i eurosonen har falt.

DNB Markets trodde ikke på rentekutt i forkant.

""Renten vil ikke bli rørt. Kjøp av private verdipapirer fordrer et marked som ennå ikke er på plass. Og større kjøp av statsobligasjoner vil ikke skje før etter at andre tiltak er prøvd ut", skriver meglerhuset i en oppdatering.

Les også:
Uendret rente i Storbritannia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.