EUs miljøutvalg inngikk mandag en prinsipiell avtale med mål om å begrense europeernes forbruk av plastposer med mange milliarder årlig.

Etter lange forhandlinger lyktes EU-parlamentets miljøutvalg og det italienske formannskapet å bli enige om et kompromiss om plastposer. Målet er å spare Europas natur og hav for plast som gjør stor skade på dyr og fugler.

Avtaleteksten mangler fortsatt godkjenning fra parlamentets representanter, samt de enkelte EU-land, før den blir en realitet. EU-parlamentets sjefforhandler Margrete Auken beskriver like fullt avtalen som historisk.

- Kjempestolt

– Dette er godt nytt for miljøet, som hvert år belastes med åtte milliarder plastposer som skader natur, mennesker og dyr. Jeg er kjempestolt av å ha stått i spissen for dette viktige arbeidet, sier hun i en kommentar til Ritzau.

Europeere bruker årlig godt over 100 milliarder plastposer; blant dem er knappe 90 milliarder tynne engangsposer. Åtte milliarder poser havner hvert år i naturen, ifølge tall fra EU-kommisjonen.

Kompromissforslaget innebærer at EU-landene kan velge mellom å innføre en pris på plastposer eller å vedta å begrense forbruket med 80 prosent innen fem år.


Les også: Europas fugler forsvinner
 

Solkraftverk steker fugler i luften  

 

  California forbyr plastposer

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.