Under en måned etter at han tok fatt på jobben som president i EU-kommisjonen, er det stilt mistillitsforslag mot Juncker i EU-parlamentet. Representanter fra EU-kritiske og populistiske partier i forsamlingen står bak forslaget, som skal opp til avstemningen torsdag.

Juncker var statsminister i Luxembourg i 19 år, og i hans regjeringstid skal internasjonale milliardselskaper ha fått svært gunstige skatteavtaler. Saken har fått tilnavnet LuxLeaks, og partier som franske Nasjonal front og britiske UKIP mener det gjør Juncker uegnet til å lede EU-kommisjonens arbeid mot skatteunndragelse.

– Som å sette Al Capone til å lede kontroll- og etikkomiteen, sier Marine Le Pen i Nasjonal front.

Men de store, dominerende partiene på høyre- og venstresiden i EU-parlamentet har ingen planer om å stemme mot Juncker. Og de kontrollerer mange flere enn den tredelen av stemmene som trengs for å forkaste mistillitsforslaget.

– Kommisjonen som jeg har æren av å lede, skal kjempe mot skatteunndragelse og skattesvindel, lovet Juncker nok en gang i Parlamentet denne uken.

– Tro meg på mitt ord.

Les også:
- Lei av å leve med løgner
Stigende boligpriser gir lånelyst
Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.