Verdensbanken nedjusterer vekstanslaget for verdensøkonomien i 2015 og neste år på grunn av dårligere utsikter i eurosonen, Japan og store fremvoksende økonomier.

Den globale økonomien vil vokse med 3 prosent i år, spår Verdensbanken. Det er mindre enn anslaget fra juni ifjor på 3,4 prosents vekst for 2015.

Tallene kom fram i rapporten Global Economic Prospects tirsdag.

Veksten i verdens bruttonasjonalprodukt vil nå 3,3 prosent i 2016, spår Verdensbanken videre. Også det er et kutt fra juni i fjor da anslaget var på 3,5 prosents vekst.

I 2017 vil verdens bruttonasjonalprodukt vokse med 3,2 prosent, ifølge rapporten.

- Drives av en enkelt motor

Siden den globale finanskrisen fra 2007 til 2009 har verdensøkonomien vært svakere enn forventet. Verdensbanken sier at sterke vekstutsikter i USA og Storbritannia skiller disse landene fra andre rike nasjoner, blant dem medlemmer av eurosonen og Japan.

– Den globale økonomien drives av en enkelt motor, den amerikanske, sier sjeføkonom i Verdensbanken, Kaushik Basu, til journalister.

– Dette skaper ikke rosenrøde utsikter for verden, legger han til.

Blant de fremvoksende markedene påvirker særlig Brasil og Russland utsiktene for verdensøkonomien, men også Kina som beveger seg bort fra en investeringsdrevet vekstmodell.

 

Les også: Toppøkonom advarer om konkursbølge i Russland

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.