Oljeprisen raser nedover og slår hardt mot den russiske økonomien sammen med en rubel i fritt fall. Rubelen raste 40 prosent i verdi mot dollaren ifjor, og fallet har fortsatt inn i det nye året.

På toppen kommer sanksjonene som vesten har innført på grunn av Ukraina-konflikten.

Rett før nyttår anslo Russlands tidligere finansminister Alexei Kudrin at den russiske økonomien vil falle med minst fire prosent dersom oljeprisen blir værende på 60 dollar fatet.

Tirsdag morgen er prisen på nordsjøolje 46 dollar fatet.

Nå advarer Anatoly Aksakov, leder av Russlands regionale bankforening og Dumaens finansmarkedskomité, for enda mer hodepine, skriver svd.se.

Hvis ikke den russiske sentralbanken senker styringsrenten advarer Aksakov om konkursbølge i næringslivet.

I et forsøk på å styrke en svekket rubel sjokkøkte den russiske sentralbanken renten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent den 16. desember ifjor. Det betyr at noen bedrifter nå tvinges til å betale opptil 30 prosent i rente på sine lån.

Renten må ned

- Hvis situasjonen forblir som i dag tror banksektoren at det vil forårsake en bølge med konkurser. Ikke bare blant kredittinstitusjoner men også flere næringsvirksomheter og selskaper, oppgir Aksakov i et brev til sentralbanken som russiske medier har fått del i, skriver CNNMoney.

Aksakov mener renten må settes ned med to prosentpoeng til 15 prosent allerede denne måneden, og at den deretter gradvis må senkes til 10,5 prosent hvis man skal unngå at selskaper blir knekt av dagens lånevilkår.

- En nedgang i nøkkelrenten med rundt to prosentpoeng fra dagens ekstreme nivå vil gi et signal til markedet om at situasjonen alt i alt er under kontroll og at renten vil bli kuttet videre, sa Aksakov til Moscow Times.

Samtidig med at næringslivet sliter tungt, begynner den russiske sentralbankens valutareserver å skrumpe kraftig inn. Banken har brukt tilsvarende over 900 milliarder kroner så langt, og totalt er det igjen rundt 3000 milliarder kroner i internasjonsale reserver inkludert gull.

Ifølge opplysninger fra Bloomberg har verdien til de børsnoterte selskapene i Russland det siste året rast med hele 234 milliarder dollar til 531 milliarder dollar. Det betyr at Apple alene med sin børsverdi på over 600 milliarder dollar er mer verdt enn alle selskapene til sammen på den russiske børsen.

 

Les også: - Utgjør en dødelig risiko for Europa

 

IMF frykter Russland vil utløse ny finanskrise  

Russlands økonomi krympet for første gang siden 2009  

 
Putin-kritiker gjør opprør mot husarrest

- Nervøs Putin knebler sine kritikere  

Navalnyj: Putins regime må knuses  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.