Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, som mener flyangrepene har hindret Den islamske staten (IS) i å erobre enda større områder.

I dag kontrollerer ekstremistene om lag 55.000 kvadratkilometer i Irak, et område på størrelse med Kroatia. Kurdiske peshmerga-styrker har gjenerobret områder som til sammen utgjør 700 kvadratkilometer, hovedsakelig i Nord-Irak.

– Jeg tror vi alle erkjenner at dette er en liten prosentandel av totalen. Men vi har bare holdt på i seks-sju måneder, sier den amerikanske admiralen John Kirby.

I løpet av denne perioden skal USA og landets allierte ha gjennomført nesten 2.000 flyangrep mot IS i Irak og Syria.

Norske soldater

En rekke vestlige og arabiske land deltar i den amerikanskledede militæroperasjonen mot IS i Irak. Norge har besluttet å sende 120 soldater som skal være med og trene irakiske soldater.

Amerikanske militære leder mener den irakiske hæren må omorganiseres og utstyres med bedre våpen før den kan iverksette en skikkelig motoffensiv mot IS.

Sjefen for USAs Central Command, general Lloyd Austin, sa nylig i et intervju med avisa Wall Street Journal at de irakiske styrkene vil være rede til en motoffensiv for å gjenerobre storbyen Mosul i sommer.

Byen ble raskt erobret av IS da opprørerne gjennomførte sin lynraske framrykking gjennom Nord-Irak i juni fjor. Ekstremistene fikk støtte av lokale sunnimuslimske grupper som hadde mistet tilliten til den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

– 6.000 krigere drept

IS kontrollerer også store områder i borgerkrigsherjede Syria, og flere arabiske land deltar i en amerikanskledet militæroperasjon mot opprørerne her.

Som i Irak er operasjonen i Syria basert på flyangrep, og ingen av landene i alliansen har satt inn regulære bakkestyrker. USAs president Barack Obama har gjentatte ganger forsikret at dette ikke vil bli aktuelt.

Særlig i Syria har Den islamske staten forsøkt å leve opp til navnet og etablere et ultrakonservativt islamistisk styre. Byen Raqqa er blitt en slags hovedstad for områdene som gruppa kontrollerer.

Selv om IS så langt ikke har mistet mye territorium, mener amerikanske militære leder at om lag 6.000 av gruppas medlemmer er blitt drept. Etterretningsorganisasjonen CIA har tidligere anslått at IS har mulighet til å mobilisere opptil 31.500 krigere.

Fremmedkrigere fra en lang rekke land har reist til Syria og Irak for å verve seg til IS. Om lag 70 personer har reist fra Norge og sluttet seg til ulike væpnede grupper i Syria, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Les også:
Nå får «bare» 30 prosent toppkarakter
Bare 2 av 10 nordmenn tror på dårligere økonomi i 2015
- Hvor var Jonas Gahr Støre da Stoltenberg solgte Norge?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.