Det er budskapet til annerledespartiet To Potami, som satser på betydelig politisk innflytelse uansett hvem som vinner valget.

To Potami (Elven) ble dannet for mindre enn et år siden og består av personer som aldri tidligere har vært involvert i partipolitikk.

Blant medlemmene er økonomer, professorer og advokater, alle med et ønske om å endre den politiske blokkmentaliteten og med en fast holdning om at Hellas skal forbli i eurosonen. For øvrig er det villig til å samarbeide både til venstre og høyre.

Hvorvidt venstrealliansen Syriza, som leder på meningsmålingene, er villig til å samarbeide med To Potami, er imidlertid usikkert. Partileder Alexis Tsipras har sagt at partiet ikke ønsker å samarbeide med noen som støtter kriseprogrammet som EU har pålagt Hellas. Partiet vil i stedet reforhandle lånebetingelsene og ha deler av gjelden slettet.

Platon

To Potamis grunnlegger, Stavros Theodorakis, er et velkjent fjes i Hellas. For et års tid siden sa han opp jobben som programleder i TV-kanalen Mega for å skape en annerledes politisk bevegelse.

De siste meningsmålingene viser at partiet nærmer seg 7 prosents oppslutning, dermed ligger det an til å bli det tredje største etter Syriza og det konservative regjeringspartiet Nytt demokrati.

Andre partier som kjemper om tredjeplassen, er det fremmedfiendtlige Gyllent daggry, hvis medlemmer har vært involvert i flere voldsepisoder mot utlendinger og venstreradikale aktivister.

Mot ekstremhøyre

– På mange måter er partiet på tredjeplass viktigere enn de som kommer på første- og andreplass, sier en av To Potamis kandidater, økonomen Andreas Koutras, til nyhetsbyrået DPA.

– Siden man ikke vil at tredjeplassen skal gå til det nynazistiske partiet, vil mange ende opp med å stemme på To Potami, som har mer rasjonelle synspunkter, framholder han.

Koutras mener det er svært viktig at det kommer nye mennesker inn i gresk politikk.

– Den gamle greske filosofen Platon sa engang at prisen for ikke å involvere seg, er å bli styrt av dem som er dummere enn en selv. Det er derfor jeg engasjerte meg, fordi vi sier det samme som mange andre grekere: Nok er nok!

Ingen ideologi

Partiets frontfigur, Stavros Theodorakis, håper på å røske opp i den greske politiske kulturen, som er preget av sterke konfrontasjoner mellom høyre og venstresiden, en splittelse som strekker seg tilbake til den greske borgerkrigen og årene med høyreekstremt juntastyre.

Selv er han stolt over å ha stiftet et parti som ikke er basert på ideologi. Målet er i stedet å få politikerne til å lytte til hverandre og samarbeide om å finne de beste løsningene.

– Tåpelig plassering

– Selv måten de sitter i nasjonalforsamlingen er tåpelig, parlamentarikerne er sortert etter partiblokkene, der alle passer på å ha det samme ansiktsuttrykket, enten støttende eller misbilligende, avhengig av hvem som taler, sa Theodorakis i et intervju med The Guardian i mai, få uker etter at partiet ble stiftet.

– Hvorfor skulle ikke jeg kunne sitte ved siden av en motstander så vi kan diskutere saken og forsøke å overbevise hverandre? spurte den ferske politikeren, som mener det er på høy tid at grekerne tar av seg fargefilteret når de leter etter løsninger på den greske krisen.

Les også:
Nå får «bare» 30 prosent toppkarakter
Bare 2 av 10 nordmenn tror på dårligere økonomi i 2015
- Hvor var Jonas Gahr Støre da Stoltenberg solgte Norge?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.