I over 30 år har Ikea-konsernet beholdt sine gigantiske overskudd i konsernet.

Men det er nå blitt en slutt på.

Den nederlandske stiftelsen «Stichting Ingka Foundation» som Ingvar Kamprad etablerte i 1982, og som har hans navn, har plutselig begynt å kreve store utbytter fra Ikea, og har i løpet av bare to år fått overført 34 milliarder svenske kroner, skriver di.se.

Det avslører den nye styrelederen Göran Grosskopf i den hemmelighetsfulle stiftelsen som eier hele Ikea.

– Årsaken er at vi vil styrke kapitalen (i stiftelsen, redn. anm.) for å kunne klare vårt hovedoppdrag, nemlig å sikre Ikea-konsernets overlevelse. Hvis det oppstår for eksempel en økonomisk krise så skal vi kunne skyte inn kapital, sier Grosskopf till Dagens Industri.

- Overført for alltid

Pengene fra utbyttene skal dermed gå til nyinvesteringer i Ikea samt veldedighet gjennom stiftelsen Ikea Foundation, og ikke en krone går til gründer Ingvar Kamprad og hans familie.

- Alle stiller det samme spørsmålet. Men hverken Ingvar eller noen annen i familien får ta ut en eneste krone. Eierforholdet er for alltid overført til stiftelsen og noe utbytte til familien er ikke tillatt. Det er viktig å påpeke at familien er i minoritet. Maksimalt to av de fem styreplassene kan innehas av et familiemedlem, sier Grosskopf til avisen.

Hans sønner Jonas og Peter Kamprad har nå disse styreplassene i de tre stiftelsene som eier og styrer over Ikea-konsernet.

Ingvar Kamprad selv, som fyller 90 år neste år og har flyttet tilbake til Sverige fra Sveits, har ikke lenger noen formelle posisjoner i sitt livsverk. Göran Grosskopf sier imidlertid at de selvfølgelig har stor respekt for den unike innsatsen det har vært å bygge opp Ikea, og gjerne lytter til Ingvar Kamprad før de treffer viktige beslutninger.

 

Les også: Kamprad har flyttet hjem til Sverige

 
Kamprads syv smarteste råd  

Kamprad tapte bitter familiefeide

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.