IMF-sjef Christine Lagarde advarer nå greske myndigheter om at eventuelle hvetebrødsdager landet kan ha hatt med sine kreditorer raskt går mot slutten.

- Det har vært et enormt engasjement fra det internasjonale samfunnet, og de europeiske partnerne, IMF og Den europeiske sentralbanken for å støtte den greske økonomien, sier Lagarde til Financial Times søndag.

I intervjuet oppfordrer hun Hellas til å gjennomføre reformer for å redde økonomien og unngå mislighold.

Snart helt tom for penger

Greske myndigheter har tidligere indikert at landet har penger frem til eurosonens finansministre, den såkalte eurogruppen, møtes i Riga fredag. På møtet skal ministrene avgjøre om de greske forslagene til reformer er gode nok til at landet kan få tilgang på den siste delutbetalingen på 7,2 milliarder euro fra kriselånspakken som EU og IMF har gitt.

- Til tross for tilsynelatende uforsonlige standpunkter er nok enda en avgjørelse i siste minutt det mest sannsynlige, skriver makroanalytiker Johan Javeus i morgenrapporten fra SEB mandag.

I begynnelsen av mai skal Hellas betale to nye avdrag til IMF og uten en løsning denne uken kan det bli vanskelig for landet å unngå en statskonkurs.

- Opinionsmålinger viser at drøyt 80 prosent av grekerne fremdeles vil være en del av eurosonen, noe som bør gjøre en beslutning som fører til «grexit» svært upopulær, legger han til.

Kan ha avslørt seg selv

Han tror at det greske regjeringspartiet Syriza heller ikke har noe ønske om at landet forlater euroen og at greske politikere kanskje allerede har avslørt taktikken.

- Spørsmålet er snarere hvem som blunker først, ettersom hverken Syriza eller EU vil at Hellas forlater euroen. Kanskje har Syriza allerede gjort det når man 9. april betalte IMF-lånet på 450 millioner euro. Om planen hadde vært å stoppe innbetalingene, hadde man like gjerne kunnet gjøre det da, skriver Javeus.


Les også: Dette kan bli siste utvei for Hellas


SSB: Denne boligtypen har størst prisvekst

Kina-tiltak løfter oljeprisene

DNB Markets: Disse tre varsellampene blinker i Kina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.