Reservekravet til de kinesiske storbankene ble redusert i helgen med ett prosentpoeng – det andre kuttet på to måneder.

Dette skal i teorien frigjøre midler fra bankene som kan benyttes til utlån. Anslagene ligger på rundt 1500 milliarder kroner ekstra i ny kreditt.

Det er første gangen siden finanskrisen at reservekravene kuttes så mye på en gang, påpeker DNB Markets-analytiker Ole André Kjennerud i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Kuttet er nok ikke det siste vi har hørt fra kinesiske myndigheter, mener han.

Sår tvil om effekt

DNB Markets sår i sin morgenrapport riktignok tvil om effekten av helgens tiltak.

Kjennerud understreker at likviditeten i markedet vil bedres, noe som kan gi lavere lånerenter for publikum. Samtidig mener han det er litt mer usikkert om dette også resulterer i høyere utlånsvolumer.

- Bakteppet er svakere økonomisk vekst, skriver analytikeren og viser til nøkkeltall for årets første kvartal. Kjennerud mener særlig tre varsellamper i dag gir grunn til Kina-bekymring:

- Veksten i industrien bremset markert, og fallet i boligigangsettingen akselererte. På toppen av dette falt veksten i husholdningenes inntekter markert.

Samtidig viser han til at det kinesiske arbeidsmarkedet holder seg bra. Brems i inntektsveksten kan tilskrives blant annet fall i bedriftenes overskudd, mener Kjennerud.

- Uansett peker den svake inntektsveksten i retning av at det private forbruket vil kunne vokse noe svakere fremover, skriver Kjennerud i rapporten.

- Åpenbart bekymret

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken viser i sin morgenrapport til at den underliggende veksten i Kina har avtatt markert, og da særlig mot utgangen av første kvartal.

- Som kjent falt årsveksten i bnp (bruttonasjonalprodukt) fra 7,3 prosent i fjerde kvartal ifjor til 7,0 prosent i første kvartal i år, og bak disse tallene var det overraskende svake marstall for industriproduksjon, detaljomsetning og investeringer, påpeker han.

- Det er dermed fare for at den samlede veksten tar seg ytterligere ned nå i andre kvartal. Myndighetene er åpenbart bekymret for vekstutsiktene, skriver Hov.

Les også:
Rema presses av prisnedgang
Asia i dag: Stabiliserer glødende aksjemarked
Godtegründer beklager konkurser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.