Verdens rikeste har gode tider. Aksjemarkedene i verdens tre største økonomier – USA, Kina og Japan – er mer enn fordoblet siden finanskrisen i 2009.

I Kina har investorer solgt seg ned i eiendomsmarkedet og satset på aksjer.

Milliardærunivers

Mange kinesiske småinvestorer har mer enn fordoblet innsatsen på under ett år. Kinesiske myndigheter har gjort det enklere for kinesere å investere i eiendom utenfor landets grenser. Den muligheten utnytter de til det fulle.

Kina har nest flest dollarmillionærer i verden – rundt 2,4 millioner mennesker i 2013, ifølge Boston Consulting Group.

- Det er et univers bestående av over 1800 dollarmilliardærer. De er medlemmer av en samlerklubb som består av unike og fantastiske eiendommer i verden, sier direktør Dan Conn hos Christie’s International Real Estate til Bloomberg News.

Christie’s lanserte på torsdag en ny rapport som gir innsyn i eiendomsvanene til verdens rikeste. Dette er en gruppe i kraftig vekst. Bare i Kina kom det 71 nye dollarmilliardærer i 2014 og det forventes å passere 2000 mennesker i 2015.

Comeback for jetsetdestinasjoner

Fjorårets dyreste eiendom ble solgt i Hamptons utenfor New York for 147 millioner dollar. Et feriested ved Côte d’Azur oppnådde en million dollar mindre. I Hong Kong er det også solgt eiendom for over 100 million dollar.

Den høyeste veksten i eiendomssalget i luksusklassen har vært i såkalte «jetset»-destinasjoner som - Côte d’Azur, St. Barths, Telluride i Colorado og Turks & Caicos-øyene. Disse har gjort et comeback etter finanskrisen i 2008-09.

Valencia-regionen i Spania er blitt populært etter eiendomskrakket for snart ti år siden.

- Kjøperne finner kvalitetseiendommer i populære områder til svært konkurransedyktige priser. Dette har ført til økt interesse – spesielt fra internasjonale kjøpere som betaler kontant, sier eiendomsmegler José Ribes Bas hos Rimontgó i rapporten.

Jakter eiendomstrofeer

I en rekke andre byer er det lagt ut leiligheter og boliger til over 100 millioner dollar, blant annet i Los Angeles.

Det dyreste eiendomssalget som er kjent via det åpne markedet er en eiendom som ble solgt i London i 2011 for 221 millioner dollar. En villa på Sardinia ble solgt for 168 millioner dollar i 2012.

«Flere eiendommer enn tidligere ble solgt og lagt ut for salg i prisklassen over 100 millioner dollar (760 millioner kroner) i 2014. «Trofeer» er det nye moteordet i luksussegmentet», sier direktør Dan Conn hos Christie’s International Real Estate i forordet til rapporten.

Listen over eiendommer som er lagt for salgs til over 100 millioner dollar er lang. Den dyreste eiendommen er en bolig ved Villefranche-sur-Mer ved Côte d’Azur - mellom Nice og Monaco - i Frankrike. Den ligger ute med en pris på 395 millioner euro (445 millioner dollar – over 3,3 mrd. kroner). I Monaco er et nytt prosjekt lagt ut til 300 millioner euro.

- Folk ønsker troféhjem. De er en mangelvare. De er bedre enn gull da du kan vise de frem og skryte av de, sier den Monaco-baserte milliardæren Eyal Ofer til Bloomberg News.

 

Norges første musserende vin  

- Jeg spurte ham om det er ok at vi kjører fort. Han sa «ja».  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.