– Partiet har et fryktelig vanskelig utgangspunkt. Det står i spagaten mellom forskjellige idékamper, mener en annen ekspert på britisk politikk, statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Labour tapte det britiske valget 7. mai og må se De konservative styre landet i fem nye år, denne gang med rent flertall i Underhuset. Det konservative partiet har et knapt flertall på 11 seter, men hele 98 flere representanter enn Labour. Valgresultatet førte til at Labour-leder Ed Miliband trakk seg med umiddelbar virkning.

Lekker i alle retninger

Bratberg mener det er vanskelig å se hvordan Labour kan klare å reise seg igjen og ta opp kampen med De konservative i valget om fem år.

– Ting kan jo snu fort, men Labour har mange utfordringer fordi de kreftene partiet har havnet på defensiven mot, er så forskjellige. Partiet har tapt stemmer til nasjonalistene i Skottland, til det høyrepopulistiske partiet UKIP og i det økende konservative Sør-England, sier Bratberg til NTB.

Det samme peker en annen Storbritannia-ekspert, Per Edgar Kokkvold, på i en kommentar i Aftenposten:

– Labours problem er politisk. Partiet lekker i alle retninger, skriver Kokkvold. Han mener retningsvalget nå er like spennende som ledervalget.

Fire kandidater har meldt seg på i kampen om å bli Labour-leder. Bratberg sier at partiets problem er at ingen av dem er den kraftfulle lederen Labour trenger.

– Når partiet ikke har en sterk lederkandidat à la Tony Blair, tror jeg det er en fare for at de vil bli stående og spinne i en diskusjon om hvilken retning det skal ta. Det kommer ikke til å løses av ledervalget, sier Bratberg.

Må skjerpe profilen

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder mener at flere ting må skje samtidig skal Labour klare å reise seg de neste fem årene:

– Det må en sjelegransking til. Partiet må få en klarere profil, gå gjennom hva som har skjedd de siste årene og se hvordan de vil stake ut veien videre. Skal de ha en sjanse til å komme til makten igjen, må de mer mot sentrum. De må også få en leder som har appell, som representerer noe nytt og har muligheten til å vinne tilbake velgere i sentrumslandskapet, sier Mustad.

Labour har tradisjonelt sett stått sterkt i arbeiderklassestrøk i Nord-England og Skottland. I Skottland gjorde nasjonalistpartiet SNP nærmest rent bord i valget. Labour mistet 40 av sine 41 skotske seter i Underhuset. Nord i England puster UKIP Labour i nakken.

UKIP kom på 2. plass etter Labour i 44 valgkretser, og har som mål å vinne disse i valget i 2020. Sentrale Labour-politikere innrømmet etter valget at de hadde undervurdert konkurransen fra UKIP, skriver avisen The Independent.

Les også:
- Kronen er for svak mot alle valutaer
Kuttet lønnen 15 prosent
- Ryanair? Nei, takk! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.