Det er Bloomberg News som opplyser at P5+1-gruppen og Iran har besluttet å forlenge partenes midlertidige avtale til 7. juli.

Beslutningen ble kunngjort bare timer før partenes selvpålagte frist for en endelig avtale løp ut. Det var ventet at fristen kom til å bli brutt, og det har vært snakk om dager.

Les også: Derfor kan Iran-avtale gi oljepris på 70 dollar

Iran og internasjonale stormakter er i Østerrikes hovedstad Wien i sluttspurten av de historiske forhandlingene om en avtale om Irans atomprogram.

USA og Irans utenriksminister startet lørdag innspurten i atomforhandlingene, som er ment å få slutt på den langvarige striden mellom Iran og omverdenen.

Avtalen skal gi verdenssamfunnet trygghet for at Iran ikke bruker atomprogrammet sitt til å utvikle våpen. Til gjengjeld vil omverdenen oppheve sanksjonene mot landet.

Iran forhandler med de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – samt Tyskland.

Håp om enighet

Et annet vanskelig tema er hvor raskt sanksjonene mot Iran skal fjernes. Her har også den amerikanske Kongressen et ord med i spillet. Hvis avtalen ikke er streng nok, har skeptiske representanter truet med å stanse hele avtalen.

På begge sider av bordet er det håp om at den historiske avtalen er på trappene.

– Jeg er her for å få på plass en endelig avtale, og det tror jeg vi får til, sa Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif da han tirsdag igjen satte seg til forhandlingsbordet sammen med USAs utenriksminister John Kerry.

Zarif kom samme dag tilbake til Wien etter at han reiste tilbake til Teheran søndag for å konsultere det iranske lederskapet.

Med til Wien er også Irans sjefforhandler Ali Akbar Salehi og Hossein Fereydoun, broren og en av de nærmeste rådgiverne til president Hassan Rouhani.

- Ingen dramatikk

Også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var ventet å dukke opp, noe som av enkelte observatører anses som et godt tegn.

Ifølge amerikanske tjenestemenn var det ikke noe dramatisk ved at Zarif dro tilbake til Teheran under innspurten av forhandlingene søndag. Før dette hadde han hatt samtaler med USAs utenriksminister John Kerry, som ankom Wien lørdag til tross for at han fortsatt bruker krykker etter en sykkelulykke.

Et av de vanskelige punktene i forhandlingene er adgang til områdene der Iran anriker uran. Mandag kveld ble det kjent at stormaktene vil foreslå en avtale som betyr at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får adgang til omstridte områder.

Det betyr imidlertid ikke at Iran skal åpne døren på vidt gap, framholder embetsmannen overfor nyhetsbyrået AFP.

– Vi skal ikke være i stand til å komme inn på alle militæranlegg. USA vil ikke la noen komme inn på alle militære områder, så det er ikke passende, sier han.

Hvis forlaget godtas av Iran, kan det føre til et gjennombrudd.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, det vil si USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia, som alle er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland.

 

 

Les også: - Du akkumulerer gjeld hele tiden

Hellas-konkurs vil koste Tyskland et halvt norsk statsbudsjett

Hellas' statsminister med nytt forslag til eurosonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.