Statsminister Alexis Tsipras lover grekerne at problemene de opplever ved stengte banker, ikke vil vare lenge.

Tsipras regner med at Hellas vil ha fått på plass en ny avtale med Hellas' internasjonale kreditorer innen 48 timer etter søndagens folkeavstemning.

– En ny avtale med kreditorene vil være på plass innen tirsdag, sa han et intervju med den greske TV-kanalen ANT 1 torsdag kveld.

I intervjuet sa han også at bilder av eldre grekere som står timevis i lange køer foran landets minibanker, er «et pinlig syn», men at han mener de andre eurolandene har skylden for det.

– De har tvunget Den europeiske sentralbanken til å fryse utbetalingene til greske banker, sa Tsipras.

Dette uttrykte han også på det sosiale nettstedet Twitter:

Stengt

Alle banker i Hellas holder stengt for vanlige kunder denne uken, med et unntak for pensjonister uten bankkort, som i enkelte perioder får ta ut kontanter fra bankene.

Samtidig er det innført et maksimumsbeløp for uttak i minibanker på 60 euro per dag.

Onsdag ble det kaos da den første puljen av pensjonister hentet en andel av pengene sine i rundt 1000 greske banker.

Ble advart

Torsdag advarte eurosjef Jeroen Dijsselbloem mot å lyve for den greske befolkningen.

– Den greske regjeringen gir inntrykk av at landets fremtid vil være enklere med et nei-resultat. Dette er ikke å være ærlig med de greske velgerne, sier Dijsselbloem og gjentar at innstrammingstiltak og reformer er avgjørende for den greske økonomien.

På Twitter, skriver statsministeren både at han vil gjøre alt i sin makt for å løse problemene landet står midt i, og at han ikke skal lyve:

Natt til onsdag hadde ikke Hellas betalt låneavdraget de skylder IMF. Grekerne søkte om betalingsutsettelse, men denne har Det internasjonale pengefondet foreløpig ikke tatt stilling til.

Må låne mer

Ifølge IMF må Hellas låne ytterligere 50 milliarder euro de neste tre årene for å få stabilisert økonomien. Betydelig gjeldssletting må også til dersom den økonomiske veksten blir mindre enn ventet og økonomiske reformer ikke blir iverksatt, konkluderer IMF i en ny rapport.

IMF oppfordrer også i rapporten Europa om å tilby Hellas «betydelig gjeldsslettelse» og å forlenge nedbetalingsplanen fra 20 til 40 år.

Samtidig spår IMF at den økonomiske veksten til Hellas i inneværende år blir på 0 prosent, en nedgang fra forrige prognose, som var på 2,5 prosent.

Prognosen fra IMF har ikke tatt med i beregningen virkningen av at de greske bankene denne uken holder stengt, og at det er innført kapitalkontroll.

Den sittende greske regjeringen vil ikke gå med på kreditorenes krav om omfattende økonomiske reformer, men ber det greske folk si sin mening om kravene i en folkeavstemning søndag.

 

Les også: - Hvor mye verre kan det bli?

Hellas må låne enda mer

I denne byen jukser meglere med postnumre for å gjøre boliger mer attraktive

 

Se også:

Slik lokker de unge til å spare:

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.