– Det vi har sett den siste uken, med køer foran minibanker og usikkerhet knyttet til bankers likviditet, frykter jeg bare er toppen av isfjellet – med mindre man skulle finne en løsning de nærmeste dagene, sier Brende til NTB søndag kveld.

Han mener det avgjørende nå er hvordan regjeringen i Hellas tolker mandatet de har fått fra det greske folk:

– Hvis den med dette ikke vil gjennomføre noen reformer, blir det dramatisk. Regjeringen i Hellas bør bruke natten til å tenke seg meget nøye om, sier Brende.

Han understreker samtidig at Nei-sidens seier søndag ikke bare er en utfordring for Hellas, også en utfordring for Europa:

– Ikke minst for EU, sier Børge Brende.

Skuffet

Resultatet av folkeavstemningen er svært beklagelig for Hellas' fremtid, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

– For at den greske økonomien skal berges, er vanskelige tiltak og reformer uunngåelige. Vi avventer nå de greske myndigheters initiativ, sier Dijsselbloem i en uttalelse etter folkeavstemningen i Hellas søndag.

Eurogruppen skal diskutere situasjonen tirsdag, opplyser han.

Valgte usikker vei

Det er opp til den greske regjeringen å vise de andre eurosonelandene hvordan situasjonen skal stabiliseres, mener finlands statsminister Juha Sipilä.

– Hellas' befolkning har valgt en usikker vei å bygge sin fremtid på, uttalte Sipilä søndag kveld.

Han forventer at regjeringen opplyser Finland og de andre eurosonelandene hva de vil gjøre nå, etter at de greske velgerne søndag stemte nei til kravene om reformer og kutt som kreditorene i EU og IMF har satt. Først når kravene er innfridd, vil kreditorene vurdere nye lånemidler til Hellas.

– Ansvaret ligger hos Hellas. Det er ingen tid å miste, sier Sipilä.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Børsfall i Asia etter gresk nei


Asia i dag: Skal redde Kina-børsene fra kollaps



Mener kameraderiet er blitt enda verre