Gaddafis etterretningssjef Abdullah Senussi og tidligere statsminister Baghdadi al-Mahmoudi er blant åtte andre som tirsdag ble dømt til døden for «folkemordforbrytelser» under folkeoppstanden og det væpnede opprøret i 2011.

Saif al-Islam (43) var ikke til stede i retten, fordi militsgrupper som kriger mot Tripoli-myndighetene, holder ham fanget i byen Zintan sørvest i landet.

Rettssaken, som startet i den libyske hovedstaden Tripoli i april i fjor, har fått massiv kritikk fra menneskerettsobservatører.

Den internasjonale straffedomstolen ICC har dessuten bestemt at al-Islam skal stilles for retten i Haag.

37 tiltalte

Al-Islam er den mest kjente av den avdøde diktatorens sønner og er tiltalt i forbindelse med det daværende regimets brutale aksjon mot et opprør i 2011.

Gaddafis sønn var sammen med 36 andre tiltalt for ulike forbrytelser, blant dem drap, under opprøret som førte til at regimet ble felt med luftstøtte fra NATO. De fleste av de andre tiltalte holdes fanget i hovedstaden, men noen befinner seg også i Libyas tredje største by Misrata, som kontrolleres av Tripoli-administrasjonens regjering.

Videoforklaring

Gaddafis sønn ønsker selv en utlevering til Haag fordi han mener han ikke kan få en rettferdig rettsbehandling i Libya, og at en eventuell dødsdom vil være som drap å regne.

Militsen som holder ham fanget, har sverget lojalitet til den internasjonalt anerkjente regjeringen. Regjeringen flyktet til det avsidesliggende østlige Libya i august i fjor da en rivaliserende militsallianse erobret hovedstaden og etablerte sin egen administrasjon.

Saif-al-Islam har forklart seg til domstolen i Tripoli via videolink.

Les også på DN.no:

Slik reagerer analytikerne på Statoil-resultatet

Statoil spår oljepris på 80 dollar fatet i 2018  

Tusenvis av studenter i boligkø i hovedstaden  

Se DNTV:

Kjemper for skatteparadis i Europa

Kjemper for skatteparadis i Europa
På en liten flekk land mellom Serbia og Kroatia drømmer noen om å skape sitt liberalistiske paradis.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.